Ontvang onze nieuwsbrief:

Glasverbindingen van Glas

Glazen glasverbinding (bron alle beelden: ABT)

27 november 2018: Anna Eskes heeft haar afstudeeronderzoek (civiele techniek TUD) naar versmolten glasverbindingen voor constructieve toepassingen van glas onlangs afgerond bij booosting aangeslotene ABT. Binnenkort start zij als constructeur bij ABT. Hier een korte samenvatting.


Glasverbindingen van Glas

Glas is in de afgelopen decennia van opvulmateriaal tot constructief materiaal ontwikkeld. Dit resulteert in transparantere constructies. De verbindingen tussen glazen elementen zijn daarentegen in veel gevallen nog ondoorzichtige, in het oog springende onderdelen. Dat kan transparanter. Dit was de aanleiding voor een onderzoek naar versmolten glasverbindingen: glas verbinden door het te verhitten.

 

gelast glas
Er is een methode ontwikkeld om glas te lassen. Dit gebeurt in een oven om temperatuurverschillen en -spanningen te minimaliseren. Met een speciale gasbrander worden de glasranden van beide zijden over de gehele lengte verwarmd, gesmolten en verbonden. De methode is met eindige elementen modellen en in praktijk onderzocht. Het resultaat is een transparant glazen voorwerp.
Vervolgens zijn de T-vormen beproefd. Ze zijn op afschuiving belast tot bezwijken. De resultaten toonden een zeer kleine spreiding. Door het geringe aantal proeven kunnen er geen conclusies getrokken worden over de capaciteit als constructieve verbinding.

 

conclusie
De conclusies van het onderzoek zijn dat het mogelijk is om glas van een constructief relevante dikte en goedkope glassoort te versmelten in een reproduceerbaar proces, dat thermische breuk en restspanningen hierbij goed te voorkomen zijn en dat de resultaten suggereren dat de proefstukken een consistente capaciteit hebben.

 

meer info

Erwin ten Brincke - ABT

afstudeerbegeleider/engineering consultant

e.t.brincke@abt.eu

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl