Ontvang onze nieuwsbrief:

Najaarscongres KIVI Bouw over Kunstmatige Intelligentie. Za 17 november Delft

30 oktober 2018: Op zaterdag 17 november a.s. organiseert KIVI Bouw haar najaarscongres over Kunstmatige Intelligentie, als onderdeel van het Delftse HighLight Festival.


Najaarscongres KIVI Bouw: Kunstmatige Intelligentie aan banden?

Afdeling Bouw van het KIVI verzorgt op zaterdag 17 november tussen 16:00 en 20:30 uur in Theater de Veste te Delft, drie lezingen met twee wetenschappers en een filosoof die hun visie geven op kunstmatige intelligentie (KI). Vervolgens gaan wij met elkaar in debat over dit actuele onderwerp

Najaarscongres Kunstmatige Intelligentie aan banden?

De innovatie van KI laat zien dat technische ontwikkelingen in de IT sector enorm snel gaan. De verwachting is dat KI langzamerhand steeds meer gaat overnemen. Naast veel voordelen zijn er ook steeds meer mensen kritisch over deze innovatie. Zo zouden computers en machines te slim wordena en wij de controle verliezen over deze computers. Op dit moment zijn overheden nog druk bezig met wetgeving op dit gebied aangezien dit een compleet nieuw concept is. Hoe de kunstmatige intelligentie zich gaat ontwikkelen is nog onduidelijk.

Wie waarschuwt waarvoor?
Elon Musk, de man achter het ambitieuze ruimtebedrijf SpaceX en de elektrische auto van Tesla Motors, zei dat we heel voorzichtig moeten zijn met kunstmatige intelligentie. Als hij moet raden wat de grootste bedreiging is voor ons bestaan, dan is het waarschijnlijk artificial intelligence. Daarnaast schreef Stephen Hawking in mei samen met drie andere hoogleraren in The Independent dat als we slagen in het scheppen van A.I., dan zou dat de grootste gebeurtenis zijn in de geschiedenis van de mens. Helaas zou het ook de laatste kunnen zijn, tenzij we leren hoe we risico’s moeten mijden.

Alan Winfield, een Britse hoogleraar robotica, vindt dat het idee van kunstmatige intelligentie als gevaar voor de mensheid ver is verwijderd van de realiteit. Hij vindt de pessimistische visie van bijvoorbeeld Stephen Hawking 'hoogst onbehulpzaam' in het debat hierover. Winfield stelt dat we moeten waken voor wat hij 'artificial stupidity' noemt. Volgens hem zijn de voorspellingen dat kunstmatige intelligentie op termijn de mensheid zou kunnen uitroeien, pure fictie. De hoogleraar vindt dat mensen zich in deze discussie te veel laten leiden door sciencefictionfilms, en door angst en fascinatie, maar het heeft volgens hem weinig met de realiteit te maken. Hij zegt dat er maar een heel kleine kans is dat het doemscenario werkelijkheid wordt. 

 

dag za 17 november 2018
tijd 16:00 – 20:30u
plek Theater De Veste, Asvest 1, Delft (grote zaal)

meer info Ton Voets (KIVI Bouw) info@tonvoets.nl

 

programma
16:00 Opening
Bas Vollebregt - wethouder Gemeente Delft
16:15 Denk jij als een robot?

Pieter van Boheemen onderzoeker Rathenau Instituut

16:55 We hebben deugden nodig

Marc Steen sr Research Scientist TNO
17:35 Sociale Robotica op zijn Japans

Jos de Mul prof. Filosofie Erasmus Universiteit
18:15 Lopend buffet in de foyer
20:00 Debat Het wezen van de techniek en KI

HighLight Festival

HighLight presenteert kunst die beïnvloed is door technologische ontwikkelingen (en vice versa), en onderzoekt en bediscussieert wat de impact is van deze ontwikkelingen voor onze maatschappij. Met drie programmatische lijnen belicht het festival hoe technologie wordt ingezet voor expressie (Express), wat voor effecten het heeft (of kan hebben) op het dagelijks leven (Test) en hoe we daar als samenleving mee om kunnen gaan (Think).
dag za 17 + zo 18 november 2018
tijd diverse tijden
plek diverse locaties in Delft

kosten 

Dit aanbod geldt exclusief voor KIVI-leden én aangeslotenen van het Booosting netwerk:

passe-partout + KIVI congres €15
passe-partout + KIVI congres + buffet €35
de passe-partout geeft toegang tot alle festivallocaties

aanmelden

 

U bent van harte welkom!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl