Ontvang onze nieuwsbrief:

Lezing Tektoniek: minimale constructie met tijdloze, robuuste, ruwe materialen

Public Condensor, ontwerp Studio Muoto

08 oktober 2018: Eén van de partners van architectenbureau Muoto (F) geeft 25 oktober een lezing voor Tektoniek op de TU Eindhoven, als onderdeel van een ontwerpseminar van de studenten van de TU/e.


Lezing Tektoniek: minimale constructie met tijdloze, robuuste, ruwe materialen


Het Parijse architectenbureau Muoto ontwerpt minimale constructies van ruwe materialen als middel om activiteiten te bundelen vanuit zowel sociale, esthetische als economische motivatie.

Muoto is in 2003 opgericht door Gilles Delalex en Yves Moreau; de naam Muoto komt uit het Fins en betekent ‘vorm’. 

Het meest spraakmakende gebouw van Muoto, waar zij diverse prijzen voor hebben ontvangen, is de Public Condensor op de Saclay Universteit Parijs. Aan de hand van dit gebouw presenteren zij hun manier van werken.


verdichten van publieke ruimtes
Verticaal georganiseerde publieke ruimtes met diverse functies verenigen de verschillende populaties op de Saclay Universiteitscampus van Parijs. Het gebouw huisvest een mix aan activiteiten zoals openlucht en indoor sportfaciliteiten, een restaurant, een cafetaria en diverse openbare ruimtes. De verschillende bewoners van de Campus die normaal weinig met elkaar optrekken, zoals studenten, docenten en onderzoekers, komen elkaar hier tegen. Het doel van dit gebouw is om deze mensen met elkaar in contact te brengen door activiteiten samen te brengen die normaliter een eigen gebouw hebben.
Er is gebruik gemaakt van ruwe, robuuste materialen met minimale, strakke detaillering. Het gebouw is in beton ontworpen zodat het de tand des tijds goed kan doorstaan met minimaal onderhoud.

studie beton en ‘nieuw brutalisme’
De studenten van de TU Eindhoven hebben de opdracht om gedacht vanuit het materiaal beton een minimalistisch ontwerp te maken met uitdagende randvoorwaarden. Het beeld van het brutalisme wordt hierbij als inspiratie gebruikt: ruw materiaalgebruik, structuur door repetitie van vormen en gedacht vanuit de functie. Het ontwerp betreft een watertoren die zij op schaal in beton gaan maken. Als inspiratie is het voorbeeld van de watertoren Mons Ghlin van VPlus genomen.

 

programma
19:00 zaal open 

19:30 lezing Muoto

21:00 presentaties onderzoek en ontwerptraject door de studenten

22:00 afronding


dag do 25 oktober 2018
tijd 19:00 - 22:00 
plek Blauwe Zaal - Auditorium TU/e
deelname gratis
aanmelden verplicht

 

organisatie en support
Betonhuis Cement
Bureaubakker

Tektoniek
TU/e Bouwkunde

 

DDW

De lezing vindt plaats tijdens de Dutch Design Week die van 20 t/m 28 oktober plaatsvindt in Eindhoven.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl