Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #7

illustratie Jan W: Tony Tan Jan Westra (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

23 maart 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 6 d.d. 23 maart 1998.


Janboel #7

Hallo Jan,


Voor je het weet glijden we (weer) af naar de discussie over de vermeende of gewenste electronica en alles wat daarbij hoort in de (zeer) naaste woonomgeving. Je hebt zelf destijds het (cult)boek over Techniek in de Bouw en Industrie geïnitieerd (SBR 102). Daarin geeft onze voorganger Moshè Zwarts op gepaste wijze commentaar op de anachronismen die je aantreft. Wanneer is een auto een klein huis, was toen een gewild spelletje. Ze doen het trouwens goed die Zwarts & Jansma. Hun bruggebouw bij jou om de hoek werd zelf door Ids en Hilde besproken in de Volkskrant en ik weet dat dat onder architecten hoger wordt aangeslagen dan een aantal pagina’s Archis.


Laatst op een zaterdagmorgen door het metrostation op de Kop van Zuid gewandeld. Prachtige ervaring, bloedmooi concept. Zes treinen aan me voorbij laten gaan. Er stapte niemand uit of in. Je ziet de angst op de gezichten van de bezoekers die zich gevangen voelen in een modern Piranesiaans gebeuren waar ze niet meer uit dreigen te komen, totdat blijkt dat de roltrap omkeerbaar blijkt te zijn! Moet een paradijs zijn voor regisseurs met spannende achtervolgingsscènes in gedachten.


Overigens kwam me een andere ontwerper naar boven, dat krijg je als je brieven schrijft. Cedric Price, die tot grote schrik van de faculteit haast een Lustrumcongres dreigde op te blazen met ongeremd commentaar. ‘You do not need a temple to celebrate the victory of an intelligent era’ schreef hij ooit. Als de eerste typmachines geen ton zouden hebben gewogen, dan zou het kantoor voor ons nu onherkenbaar zijn. Dit opperde hij natuurlijk voordat Interpolis met karretjes begon te rijden naar zogenaamde afwerkplaatsen.

 

Wist je overigens dat studenten in Eindhoven worden uitgerust met een niet kinderachtige laptop? Plaats en tijd ongebonden studeren heet dat. Het notebook-project - door sommigen al spitsvondig het noodbook-project (waarschijnlijk een Booosting-lid) genoemd - zal het onderwijs geweldig gaan beïnvloeden zo is de verwachting. Alsmede de inschrijvingen natuurlijk. Dus jouw snelwegen beginnen straks in Eindhoven. Hoe lang is het trouwens al weer geleden dat Mies studenten in het Bauhaus probeerde uit te leggen dat je met de dikte van een potloodlijn je ontwerp kon laten zingen of schreeuwen? Iets voor Delft, zo’n modern toool?

 

Wreetings,
Jan (Westra)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl