Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #6

illustratie Jan B: Tony Tan Jan Brouwer (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

09 maart 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 5 d.d. 9 maart 1998.


Janboel #6

 

Hallo Jan,


De CD is gearriveerd, door de gleuf. De ruimte direct achter de gleuf is bij de meeste mensen bestemd voor de deurmat. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ik af en toe achter de gleuf verblijf. De gleuf zit op de grens tussen binnen en buiten: een bronzen rechthoek waarin een naar één kant draaiende klep is bevestigd. Op de klep staat het woord ‘brieven’ in hoofdletters. Deze ouderwetse dingen zijn er nog steeds en laten ook moderne communicatiemiddelen door. Toch is het vreemd dat een en ander niet via electronische snelwegen bij ons komt. De informatie-uitwisseling via de voordeur is betrekkelijk primitief. De informatie van die binnen/buiten overgang zou best wat groter kunnen en meer informatie moeten overdragen van de ene naar de andere zijde.


De ontsluiting van Spuybroek en Oosterhuis waar jij over schreef, is al een andere benadering van de ingang. Ik kan mij dan ook het enthousiasme van de studenten voorstellen bij deze plooibare architectuur. Of zoals Nox het zelf zegt: vloeibare architectuur. Het neorealisme is daarbij plooirokken architectuur. Ook Oosterhuis doet een poging om de huid van zijn gebouw plooibaar te maken. Het vereist wel een andere ontwerpdeskundigheid. Het curriculum van de opleiding zal daarop moeten worden aangepast, vooral wat betreft de materialisatie. Het maken van architectuur wordt mogelijk weer een interessante bezigheid.

 

Dat Eindhoven Schitterende Ongelukken nastreeft is een opwekkende gedachte. Ik hoop overigens dat je je realiseert dat bij een reeks van die ongelukken te veel slachtoffers vallen. Je begrijpt wel in welke hoek ze zullen vallen.


Wie B.J. is weet ik niet, maar het moet wel erg zijn. Overigens, bij het zien van jouw getekende aangezicht vroeg iemand mij, schrijf jij met dat portret?


Met groet,
Je Jan (Brouwer)

 

Janboel totaaloverzicht


Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl