Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #3

illustratie Jan W: Tony Tan Jan Westra (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

26 januari 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 2 d.d. 26 januari 1998.


Janboel #3

 

Hallo Jan,


Zo te lezen sta je in dubio, Naarmate duurzaamheid vaker wordt ingezet dreigt de betekenis verloren te gaan in de wetenschappelijke maar ook in de huishoudelijke maalstroom. Want wat is duurzaam. Als het puntje bij het paaltje komt, hoewel tegenwoordig de omgekeerde beeldspraak meer opgang maakt, paaltje bij puntje, dan zullen we wel moeten. De plaggen hut doet het in LCA-termen heel goed verwacht ik. Vroeger werd de inhoud verbonden met levensduur. Een duurzaam product gaat lang mee, vergt weinig onderhoud, presteert zeker op termijn beter en heeft een hoge restwaarde. Maar vroeger leek alles veel eenvoudiger. Nu duurzaamheid ook de bouw heeft geïnfiltreerd onder de weinig prozaïsche afkorting DUBO, wat staat voor duurzaam bouwen en niet - zoals jij misschien mocht denken – aan het Frans is ontleend met betekenis ‘het mooie betreffende’, komt ook geleidelijk het onderzoek naar duurzaam bouwen op gang.


Wij zijn net klaar met het project Leven van de Zon. Een project dat eerst door de initiatiefnemen GGRGAS te Tiel aan de TU-Delft werd aangeboden, maar uiteindelijk door Eindhoven - misschien vanwege haar hogere mate van flexibiliteit - in het projectwerk is ondergebracht. Heerlijk om tweedejaars te zien stoeien met een woonwijk in het jaar 2010 (GGR bestond dertig jaar). De drijfveer achter het project is de gedachte dat uiteindelijk niet meer aan de energievraag zal kunnen worden voldaan. Het gas raakt op. GGR komt met onder andere nieuwe levensstijlen gevoed door Edelkoort, de toekomstologe, maar vooral ook met een technische voorstel, waarin huishoudens op niet al te lang termijn dankzij de zon zelf gas kunne maken in een zogenaamde decentrale. In de plannen kun je zien dat jouw hartekreet aan het eind van je brief hier al is ingevuld: misschien iets anders geformuleerd: van site naar zitje. De TU-Eindhoven heeft er samen met GGR een CD van gemaakt. Ik zal zorgen dat je er een krijgt, dan begin ik tenminste met een cadeautje.


Wreetings, Jan (Westra)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl