Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 22 van Joost Heijnis: Riool

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

28 mei 2018: VMRG Bright Inspiratons - column 22 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nummer 2-2018.


VMRG Bright Inspirations 22 van Joost Heijnis: Riool


De tijd dat geïntegreerde contractvormen nieuw waren ligt al ver achter ons. We kennen allemaal Engineer & Construct, Design & Build, DBFMO, DBM(R) en IBC contracten. In een aantal gevallen betreft het een logische uitbreiding van het takenpakket van de ontwerper, ingenieur of bouwer, maar in sommige gevallen wordt het werkveld wel erg breed. Vaak wordt er voor een dergelijke constructie gekozen om de opdrachtgever te ontzorgen en het proces efficiënter te maken. Maar de logica hiervan bepaalt mede het succes of falen van de gehanteerde formule.


Wat mij de laatste tijd echter opvalt, is dat binnen een meer traditionele contractvorm, waarbij een ontwerpteam zijn werkzaamheden beperkt tot de ontwerpfase, het resultaat wordt aanbesteed en een aannemer dit dan tracht te bouwen, het fenomeen van taakverbreding zich ook begint te manifesteren. Zo kwam ik in een project tot de ontdekking dat de opdrachtgever aan een welhaast volledig aangekruiste DNR takenlijst zelf wat bijzondere taken had toegevoegd. Tussen de meer bekende taken vond ik bijvoorbeeld het graven van proefsleuven, het gedetailleerd opmeten van het bestaande gebouw en bouwtechnische en installatietechnische inspecties. Nu zijn wij niet zo snel bang voor het uitbreiden van onze skills, maar om nu mijn collega’s op pad te sturen met een schep en afzetlint.. Dat begint wel ernstig op onzinnige branchevervaging te lijken. Nu beschikken we als bureau uiteraard over de nodige meetapparatuur als meetlinten en lasers. Als het moet, kunnen we ook een drone inzetten om beelden van bovenaf te maken, maar proefsleuven……. er zijn toch partijen die dat goedkoper, beter en efficiënter kunnen, zou je zeggen. Groot was dan ook mijn verbazing dat, net toen we het sleuvendebacle achter de rug hadden, de opdrachtgever zijn verwachting uitsprak over de installatietechnische inspectie: het riool moest toch ook echt geïnspecteerd worden. U kunt mijn reactie raden.


Ik ben benieuwd of deze trend aanhoudt of dat deze een stille dood sterft, net als de eens populaire PPS constructie waarin aannemers, naast het bouwen van kantoren ook tekenden voor het vijfentwintig jaar lang verzorgen van kroketten in het bedrijfsrestaurantvan de klant.  Ergens hoop ik op het laatste. Want een architect het riool laten inspecteren is bijna letterlijk geld door de plee spoelen.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed

Deze column is verschenen in Gevelbouw 2-2018 van VMRG
Overzicht van alle columns

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl