Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG BRIGHT INSPIRATIONS 21 VAN JOOST HEIJNIS: Huis

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

28 mei 2018: VMRG Bright Inspiratons - column 21 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nummer 1-2018.


VMRG Bright Inspirations 21 van Joost Heijnis: Huis

 

Al jaren loopt de woningproductie in Nederland achter. Zo zijn er vorig jaar ruim zestigduizend nieuwe woningen gebouwd maar ook dat is niet genoeg.Ga maar na: alleen al de bevolkingsgroei over 2017 was meer dan honderdduizend. En met een dalend gemiddeld aantal bewoners per eenheid worden de tekorten alleen maar groter.

 

Maar niet alleen de tekorten worden groter; ook de technische vraagstukken waar we voor staan. We moeten flexibeler bouwen en toe naar een circulaire economie. Tel daarbij op de energiedoelstellingen die we met elkaar hebben afgesproken plus de onvermijdelijke stap naar het bouwen zonder gasaansluiting en de uitdaging wordt wel erg groot.

 

Ik was dan ook blij verrast dat de nieuwslezer van het acht uur journaal onlangs ogenschijnlijk de oplossing aankondigde in de vorm van, jawel, een aannemer. Deze man had blijkbaar een briljant idee. Anders kom je niet met je hoofd op het acht uur journaal zou je zeggen. Gespannen wachtte ik op wat komen zou, snel even wegdromendover prefab, super snel te bouwen casco’s met flexibele gevels en hyperintelligente installaties. Ik zat op het puntje van mijn stoel. Komtie: de oplossing die deze beste man had bedacht voor al deze problemen was dat hij in plaats van voor een architect te bouwen, hij er zelf beter een in dienst zou kunnen nemen. Dan werkte die architect immers vóór hem, in plaats van met of tegen hem. Veel beter natuurlijk! Problemen opgelost.

 

Ik hoef u vermoedelijk niet uit te leggen dat tunnelkist-woningen met een slimme meter en een paar zonnepanelen, al dan niet met behulp van een architect ons niet gaan redden. Maar met dergelijke ideeën in het hoofd van bouwend Nederland zijn we in elk geval weer een
stuk verder van huis.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed

 

Deze column is verschenen in Gevelbouw 1-2018 van VMRG
Overzicht van alle columns

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl