Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting bijeenkomst bij ACN Constructeurs en EGM Architecten: De knoop uit de bouw

Uit: Evolution chart of design 1930 door Raymond Loewy
Detail foto van het verrollen van huizen op een offshoredek

02 juli 1993: Het bijzondere van deze bijeenkomst werd aan de orde gesteld: het kijken in de keuken en je afvragen of er in dit geval sprake is van koken, voorkoken of voorproeven.


Verslag Booosting bijeenkomst bij ACN Constructeurs en EGM Architecten: De knoop uit de bouw

Nadat de overheadprojector spontaan ophield, ging de Booosting voorzitter tijdens zijn inleiding, als een gelouterd spreker terstond over op enkele dia's van de workshop. Stelling wordt genomen tegen de versteende opvattingen in het bouwbolwerk. Hier tegenover staat het ingewortelde verlangen naar analyse, uitnutting en verbetering. Een pleidooi volgt om in de keuken te komen helpen, zoals dat in de produktontwikkelingsteams is gebeurd.

Gewone architect
Jan van Middelkoop presenteert aan de hand van de vraag of EGM een gewone architect is, een indrukwekkend schema van architectuur (verwante) bedrijven, hangend onder EGM-Beheer, De reden van deze ontwikkeling ontstond in de jaren '80. Bouwbedrijven, bouwadviseurs en architecten verworven toen nog in gelijke verhouding opdrachten. Bij de eerste twee was hierin een grote groei gaande, terwijl de architect snel terrein verloor. De inhaalmanoeuvre vanaf die tijd heeft tot deze organisatie geleid, met als resultaat een bedrijf dat veelsoortige projecten vanaf de programmafase tot en met de beheerfase verwerft. De verhouding kosten/kwaliteit wordt beheerst door de integratie van gemotiveerd talent met procesbeheersing. Een van de bedrijven uit de EGM-boom wordt geleid door Dik Spekkink, Zijn onderzoekclub doet veel contract-research voor onder andere de Advies Raad Technisch Beleid Bouw.De toekomst van de bouw zoals de ARTB deze in het jaar 2010 ziet, wordt geïllustreerd met plaatjes op de overhead die het inmiddels weer doet. Spekkink gaat in op de consumentenvraag naar individuele gebouwen en de relatie met de niet goed passende aanbiedersmarkt. De bedrijfstak moet van capaciteitsaanbiedend naar produktaanbiedend. In de ontvangstruimte, die warm is en lawaaierig door het verkeer buiten, worden de Booostingleden verder gewezen op het belang van strategie, netwerken en totaalprodukten.

Woekerlianen
Tijd voor tekeningen: Freek Prins (architect) en Jaap van Es (constructeur) vertonen enkele slimme innovaties. Het bekende groene geluidsscherm is een octrooi op basis van een simpel en uitgekiend principe. Momenteel wordt met de Universiteit van Berlijn aan een woekerliaan gewerkt die een tweede huid rond het gebouw gaat vormen. Nu het hele land zo'n beetje achter de nieuwe, groene dijken zit en de vraag naar hoogbouw met uitzicht toeneemt, is een interessant plan ontwikkeld om in zeer korte tijd (30 dagen) woongebouwen tot 100 meter hoog op te trekken. En, hoe kon het anders op zo'n avond, het principe en tevens innoverende is gebaseerd op drie tegen elkaar liggende ooo's die in beton omhoog getrokken worden. Waarschijnlijk komt de eerste in Rotterdam, maar dan wel 1.80 meter hoog.

Zogenaamde high-tech
De tegenspreker Marcel Vroom, een van de partners van Landmark Design & Consult, begint zijn lezing met een dia van drie rollende woningen *), met de gedachte dat deze geheel ingericht uit de woningfabriek zijn komen rollen. De zogenaamde high-tech is al bij de bouwplaats gestopt en dat terwijl op ieder ander gebied de machines veel intelligenter zijn dan het produkt. Dit zal dan ook een verklaring zijn van het, in iedere andere bedrijfstak vreemde, fenomeen: 'Handboek Bouwgebreken'. Middels de prachtige vormgevingstabel van Raymond Loewy 'Evolution chart of design 1930' komt hij terecht bij het onderscheid, of juist niet, tussen architect en industrieel ontwerper en haalt Vroom de knoop uit de bouw door onderscheid te maken vanuit het object. De architect in relatie met de ruimte, de constructeur met de materie, de industrieel ontwerper met de mens en de bouwer met de produktie.


Dan klappen twee gordijnen automatisch open. Dit markeert de start van een pittige discussie, met name over de participatie van Booostingleden in deze ontwikkelingen. Aan het einde van deze zeer geslaagde Booostingbijeenkomst bleef slechts de vraag hangen, waarom EGM destijds collega Quist als een traditioneel architect voor haar eigen gebouw had ingehuurd en niet in eigen huis het ontwerp had gemaakt..."

ir Jouke Post
Post Ter Avest Architecten
lid van commissie Handboek Bouwgebreken

*) 3 woningen in Den Haag aan de rol
Een typische Booostingactiviteit, volgens Jouke Post van Post Ter Avest Architecten in Rotterdam. Drie woningen stonden in de weg voor een te bouwen sportcentrum. Slopen was volgens de wethouder van Den Haag niet toegestaan. Wat doe je dan als echte Boooster? De woningen verrollen.

In dit geval zijn alle ooo’s uit Booosting nodig geweest om de huizen op te tillen, neer te zetten en ze 75 meter te verplaatsen. Dit was overigens alleen mogelijk door platforms met een computergestuurd dek uit de offshore toe te passen. De techniek zorgt er voor dat het vlak perfect horizontaal wordt gehouden, terwijl de wielen uitslagen tot 35 cm kunnen verwerken. Zelfs hellingen kunnen zo genomen worden.

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl