Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 19 van Joost Heijnis: Blind

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

21 november 2017: VMRG Bright Inspirations column 19 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nr 5-2017.


Blind

Al enige jaren is de bouw aan het digitaliseren.We werken in BIM, meten gebouwen niet meer in met een meetlint, maar maken een pointcloud en leveren een project al lang niet meer op met een stapel papieren onder de arm.Toegegeven: dit alles heeft enorm veel voordelen. We kunnen communiceren met adviseurs en opdrachtgevers op elk moment en vanaf elke gewenste locatie. Informatie is direct beschikbaar en de meest uiteenlopende complexe data zijn in enorme hoeveelheden in een model te stoppen en er via verschillende representaties weer uit te halen en zichtbaar te maken.

 

Nu is deze digitalisering ook niet aan ons bureau voorbij gegaan, al printen we nog aardig wat en gelukkig zijn ook de schetsrol en de pen nog niet verdwenen. Maar tekenen heet al jaren modelleren. Doorgaans doen we dat in BIM en daarvoor is gespecialiseerde kennis en vooral veel ervaring nodig. Zo begon ik twintig jaar geleden mijn opleiding in Delft nog achter een tekentafel. Dat is nu wel anders. Op de diverse opleidingen van waaruit zich nieuwe collega’s bij ons voegen, is BIM tegenwoordig onderdeel van het curriculum. Dat is fijn, hoor ik u zeggen.

 

Echter met de opmars van deze techniek lijkt er ook een ander fenomeen de kop op te steken: een extreme focus op het model. Vers afgestudeerden is blijkbaar uitgelegd dat het draait om het (3D) model. Ik noem het modelblindheid. Het model tot in de kleinste details trachten uit te werken en daarbij het einddoel uit het oog verliezen: communicatie met klant en aannemer. Zolang dat nog met tekeningen gaat, zal er bijvoorbeeld toch echt gemaatvoerd moeten worden. Ziet u de timmerman op de steiger al zijn ipad pakken en in het model duiken? Ik niet. Nog niet. Als ik daar dan een opmerking over maak word ik soms voor ouderwets uitgemaakt. Alles staat toch immers in het model? Voorlopig trek ik me daar nog niet zoveel van aan en voel ik me even koning eenoog.


Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed

2012 - 2016 voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 5-2017 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl