Ontvang onze nieuwsbrief:
Workshop

Open Source Gebouwdelen

dinsdag 03 juli 2012 / 15:00 - 19:00
Zonneveld Ingenieurs / Booosting Secretariaat, Delftseplein 27h, 3013 AA Rotterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Jasper Moelker

Kunnen wij als bouwindustrie niet sneller en efficienter vooruitgang boeken door collectief data en tekeningen van gebouwdelen te delen? Kunnen wij in plaats van elkaar te lenen en kopieren samen aan gebouwdelen werken en hier allen van profiteren? Tijdens de OS Gebouwdelen workshop bespreken we de mogelijkheden & risico's en proberen we gezamelijk een gebouwdeel te ontwikkelen, hands-on.


Het publiek beschikbaar stellen van de originele gegevens - Open Source - is geen nieuw fenomeen. Met name in de IT industrie wordt dit principe veelvuldig toegepast. De bouwindustrie lijkt echter terughoudend in het adopteren van dit concept. Maar waarom? Wat zijn de risico's? Kunnen wij deze ondervangen?

 

Piet Vollaard (van Booosting aangeslotene Archined) geeft tijdens deze middag een korte presentatie over de potentie van Open Source in de bouw met succesvolle toepassingen zoals WikiHouse (OS Woningbouw) en het beheer van het intellectueel eigendom via oa Creative Commons.

 

Jasper Moelker (bestuurslid; Active IDs) vergelijkt aansluitend de vergevorderde toepassingen en systemen in de IT industrie zoals git & GitHub die geavanceerde samenwerkingsmogelijkheden bieden. Ook wordt hierbij de kansen van populaire ontwerpsoftware als Revit Architecture bestudeerd.

 

MIT's Open Source Building Alliance stelt (white paper): “With ‘open source’, manufacturers are free to focus on the quality and performance of their sub-system – designers are free to focus on design and integration.” Met deze gedachte proberen wij tijdens deze workshop in een hands-on opstelling gezamelijk een gebouwdeel te ontwikkelen waarin ieder vanuit zijn of haar eigen discipline aan het ontwerp bijdraagt en iedereen met een volledig gebouwdeel naar huis gaat.

 

Programma
15:00 ontvangst
15:15 voorstelrondje

 

deel 1 INFO
15:30 Piet Vollaard: Open Source in de bouw
15:50 Jasper Moelker: IT in de bouw
16:15 Korte pauze


deel 2 KANSEN
16:30 Open discussie over de mogelijkheden & risico's


deel 3 ONTWIKKELING
17:30 Als er OS-kansen voor de bouw blijken te zijn, dan proberen we ook gezamelijk een gebouwdeel te ontwikkelen, hands-on.

18:30 - 19:00 BORREL

Open Source Gebouwdelen WikiHouse: Open Source Woningbouw Creative Commons
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl