Ontvang onze nieuwsbrief:
Projectbezoek

Innoveren door samenwerken: Parkeergarage CAN

dinsdag 25 oktober 2011 / 16:00 - 20:00
mt. Ondinaweg 15-17, Amsterdam Noord > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Jan Klomp en Jolanda Steenhouwer

Delen. Delen is belangrijk. Het uitwisselen van nieuwe ervaring uit nieuwe projecten helpt om verder te komen. Een intensieve, open en gelijkwaardige samenwerking verhoogt ook betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de teamleden. Elk teamlid levert waarde toe aan een project, het geeft vertrouwen, maar het leidt bovenal tot vernieuwing.


De drive om samen te werken en verschillende vakgebieden te integreren kenmerkt ons netwerk. Het vraagt echter wel guts om nieuwe kennis te durven delen. Gelukkig bezitten Booosting aangeslotenen deze eigenschap! Tijdens dit projectbezoek toont Jan Klomp het aan: Integratie leidt tot Innovatie. Innoveren door samen te werken!

Jan Klomp, architect / directeur van het Amsterdamse architectenbureau Heren 5 architecten “Wij bij Heren 5 zien de zin van het integreren van beproefde, traditionele materialen met nieuwe technieken. No retro, maar gewoon een slimme integratie van verschillende disciplines.”


Transformatie

Het winkelcentrum Boven het Y in Amsterdam Noord, transformeert tot Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN). De inpassing van het grootschalige volume van het woon-, winkel-, en parkeergebouw is de eerste fase van deze transformatie. Het gebouw heeft de afmeting van vijf op elkaar gestapelde voetbalvelden. Dat sluit niet aan op de schaal van de omgeving: het ’Plan van Gool’, een jaren zestig wijk met veel groen en schijfvormige bebouwing. Het gebouw is daarom met behulp van een efficiënte parkeeroplossing opgedeeld in vier schijven, één schijf om in te wonen en drie om in te parkeren. Snedes tussen de schijven doen dienst als ontsluiting van de woningen en vormen bruggen naar de andere schijven. Deze snedes geven een goede oriëntatie in de garage en zorgen voor afvoer van rookgassen en daglichttoetreding.

 

Toverlantaarn

Het complete gebouw is van baksteen, in verschillende technieken en kleuren, en heeft zo een warme en duurzame uitstraling. De gevel van de garage bestaat uit een speciaal ontwikkeld halftransparant baksteen gevelsysteem. De verrassing toont zich als het donker wordt: in samenwerking met twee lichtkunstenaars wordt de gevel ’s avonds van binnenuit verlicht met een slim en duurzaam lichtsysteem. Het gebouw krijgt zo de vorm van een dynamische toverlantaarn.

Het gebouw is genomineerd voor de BRICK AWARD 2012.


PROGRAMMA

16:00 ontvangst bij Heren 5 architecten

16:15 Het ontwerp
Jan Klomp (partner/architect Heren 5)

en Egbert Duijn (projectarchitect Heren 5)

16:35 Het gevelbouwsysteem
Jan Couwenberg, Leebo

16:55 Het Licht
Willem Hoebink en Jan Hein Daniëls, beeldend (licht) kunstenaars

17:15 Pauze/drankje en rondleiding kantoor Heren 5 architecten


17:30 Tegenlezing
Atto Harsta Aldus Bouwinnovatie en Raad van Advies Booosting

17:45 Discussie
18:00 Broodjes
18:30 Gezamenlijk naar Parkeergarage CAN

(met eigen auto's, afstemmen ter plaatse)
18:45 Rondleiding Parkeergarage CAN
19:45 Weer terug naar Heren 5
20:00 Naar huis

 

route:

Heren 5 architecten: gratis pont NDSM-werf vanaf de De Ruyterkade (A'dam CS achterzijde). Het kantoor van Heren 5 bevindt zich boven de IJ-kantine. Parkeergarage CAN bezoeken wij -carpoolend- vanaf Heren 5.

 


Heren 5 architecten is aangesloten bij Booosting sinds november 2010. Hieraan voorafgaand presenteerde het bureau zich samen met een aantal andere Proefleden tijdens de Innovatorpitch. Hier treft u hun presentatie over hun bureau  en dit project:

Booosting Innovatorpitch_Heren5Architecten.20april2010

Zie meer presentaties van Booosting

U BENT VAN HARTE WELKOM om het Can-Licht te ervaren!

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl