Ontvang onze nieuwsbrief:
Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel 2018

donderdag 25 januari 2018 / 16:00 - 19:00
Octatube, Rotterdamseweg 200, 2618 AS Delft > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Robert Capel
register

Deze Nieuwjaarsborrel wordt gecombineerd met - het ontwerp en de productie van - de spectaculaire nieuwe dakopbouw voor De Diamantbeurs te Amsterdam. We zijn daarom te gast bij Octatube te Delft.


Nieuwjaarsborrel 2018


nieuwe dakopbouw
In 1910 is De Diamantbeurs in Amsterdam gebouwd naar het ontwerp van architect Gerrit van Arkel. In 1990 zijn de huidige dakopbouw en de façade toegevoegd. Dit jaar ondergaat dit Rijksmonument opnieuw een transformatie in opdracht van Zadelhoff en uitgever Willem Sijthoff en naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyligers design + projects. Pieters Bouwtechniek is als constructeur betrokken bij dit project en alle historische details worden opgepakt door restauratie-architect Braaksma & Roos Architecten. Booosting aangeslotene Octatube is ingeschakeld om deze spectaculaire dakopbouw te realiseren.

ontwerp

Na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen, is van het oorspronkelijke monument thans weinig over, maar in het nieuwe ontwerp krijgt het gebouw zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terug. De architecten van ZJA Zwarts & Jansma Architecten “hadden al snel het idee om er een mooie vrije organische vorm op de zetten: een glazen transparante opbouw die van de buitenkant schittert (als … een diamant :) en met de ruimtelijke kwaliteit als in het oorspronkelijke gebouw.” De relatie met het torentje en de klokkoepel zijn bepalend geweest. De nieuwe dakopbouw houdt afstand van het torentje en staat er los van, zodat de koepeltoren weer een blikvanger wordt. 


file-2-factory
De dakconstructie is 80 meter lang en bestaat uit een gridshell bekleed met 423 ruitvormige glaspanelen. De koepel krijgt twee verdiepingen. Team Octatube heeft de engineering (bouwtechnische uitwerking en constructieve berekeningen) van het ontwerp inmiddels klaar en start binnenkort met de productie. Het design is zeer hoogwaardig en innovatief, met name het optimaliseren van de vorm in 3D en het parametrisch ontwerpen waren een uitdaging. Aan de hand van de file-to-factory-methode zal de realisatie van dit project u duidelijk worden.

 

De Diamantbeurs krijgt met deze spectaculaire dakopbouw een nieuwe openbare ruimte. Het wordt ook een centrum voor de creatieve industrie, vandaar de nieuwe naam Capital C.

 

Tijdens deze bijeenkomst verzorgen de specialisten van Octatube en ZJA Zwarts & Jansma Architecten een lezing over de productie en de totstandkoming van het ontwerp van de Dome van dit juweeltje en vervolgens vertelt textielarchitect Samira Boon over de ideeën voor het toepassen van textiel.
Uiteraard bent u in de gelegenheid om de productie en de mock-up te zien én 
prooosten we met elkaar op het nieuwe jaar! 

 

U bent van harte welkom!


programma
16:00 Ontvangst bij Octatube
16:30 Lezingen Diamantbeurs
Erik Smits – projectarchitect ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Samira Boon - textielarchitect 
Robert Capel – Designmanager Octatube en voorzitter Booosting

17:15 Rondleiding productie Octatube
18:00 Nieuwjaarsborrel en -lezing
19:00 Time to go

meer info

filmpje Capital C Rooftop (1:16)

Diamantbeurs - Gemeente Amsterdam

 

kadoootje

elke deelnemer aan deze activiteit krijgt de Innovatiecatalogus 2018 kado van uitgever Stedebouw & Architectuur! Deze uitgave bevat tal van materiaal- en produktinnovaties. 

 

 

 

Artist impression: ZJA Zwarts & Jansma Architecten Artist impression: ZJA Zwarts & Jansma Architecten Artist impression: ZJA Zwarts & Jansma Architecten Mockup Octatube - Rooftop Diamantbeurs
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl