Ontvang onze nieuwsbrief:

Thermisch isolerend ultra-licht beton door Betonhuis

Woonhuis H36 in Stuttgart (D).  Architect: Matthias Bauer, MBA, Stuttgart Appartementengebouw Monolith in Heerbrugg (CH).  Architect: e-motion immobilien, Heerbrugg (CH). Geveldeatil appartementengebouw Monolith
Organisatie: Betonhuis
Samenwerking met:
Locatie: Stuttgart (Duitsland)
Website: http://www.cementenbeton.nl/nieuws/183-nieuws-cbc/1771-innovatieproject-ultralicht-beton

Beschrijving:
Dit innovatieproject beoogt onderzoek naar monoliete gevels van één materiaal mét álle gevelfuncties. Verschillende bouwdisciplines werken samen: architectuur, bouwfysica en betontechnologie en technisch onderwijs/onderzoek. Het is een enorme uitdaging om monoliete gevels te maken die voldoen aan de huidige eisen voor thermische isolatie. "Duurzaam bouwen" krijgt een grote oppepper vanwege de gunstige energieprestatie en het hergebruik van bouwmaterialen.

Monoliete gevels van thermisch isolerend ultralicht beton zijn in Zwitserland en Duitsland al een aantal keer uitgevoerd. In Nederland nog niet. Actuele ontwikkelingen op gebied van thermisch actieve gebouwen brengen de praktische haalbaarheid van monoliete gevels dichterbij.

De belangrijkste grondstof voor ultralicht beton is geschuimd glas. Van dit materiaal worden korrels gemaakt in van verschillende grootte: < 1mm tot > 30mm. De korrels zijn redelijk sterk en nemen vrijwel geen water op. Knelpunt is hiermee een betonmengsel te maken dat niet ontmengt tijdens transport en verwerking. Ook de beheersbare kwaliteit van het betonoppervlak is een belangrijk aspect.

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl