Ontvang onze nieuwsbrief:

Een ‘kozijnloos glazen zeil tussen plafond en vloer’ door Octatube

Hogeschool INHolland Delft Hogeschool INHolland Delft Hogeschool INHolland Delft
Organisatie: Octatube
Samenwerking met:
Locatie: Rotterdamseweg 141, Delft
Website: http://www.octatube.nl

Beschrijving:
Een kozijnloze voorgespannen kabelgevel van glas en composieten.
<br><br>
Hogeschool INHolland in Delft heeft een zeer innovatieve glazen atriumgevel die stijfgespannen is tegen windbelasting. Basis hiervan zijn voorgespannen aramide kabels gepositioneerd in de spouw van de glaspanelen en dus verticaal door de panelen heen geregen.
De ideeën werden oorspronkelijk ontwikkeld op het initiatief van het eigen ComposietenLab van de Hogeschool. De Hogeschool startte in 2006 een (‘SIA-Raak’) innovatietraject met als doelstelling om meer composieten toe te passen in glasarchitectuur. Vanwege subsidiestromen waren hierbij diverse regionale kennis instituten (TU Delft) en MKB bedrijven betrokken, waaronder Octatube, dat uiteindelijk de entreegevels heeft gerealiseerd.
Bijzonder aan het gevel idee is het visueel wegontwerpen van een hoofddraagconstructie. De glasgevel is aan beide zijden volledig vlak, doordat de afgespannen aramidekabels door (epoxy koolstof) composiet buizen in de glasspouw van de isolatieruiten gepositioneerd zijn. Daarbij is ook nog de spacer (afstandhouder) tussen de beide ruiten uitgevoerd in composiet.
De dubbelglaspanelen hebben een dikte van 54 millimeter en dat resulteert in de slankste glas-composietgevel ter wereld: 54 mm op een hoogte van 13 m: slankheid van 1:240!
Eén van de drie gevels van de entree is daadwerkelijk op deze manier uitgevoerd. INHolland gebruikt deze gevel in haar onderwijs en onderzoek. Vanwege de risico’s en de juridische garantiestelling op het onderdeel glaspanelen zijn de twee grootste gevels echter met een iets simpeler variant gerealiseerd, waarbij de aramide kabels direct achter de ruiten liggen.
Vanwege de maximale uitslag van de gevels bij wind (waarbij de gevels op de hoeken tegelijktijdig naar binnen worden gedrukt) zijn de buitenhoeken uitgevoerd in lensvormige geïsoleerde rubberhoeken. De maximale uitslag bij windkracht 12 is 330 mm.
<br><br>
Opdrachtgever: Hogeschool INHolland Vastgoed<br>
Architect: Rietveld Architects New York<br>
Research & Development: INHolland Composietenlab<br>
Design & Build gespannen kabelsgevels: Octatube <br>
Glasleverancier: AGC Westland<br>
kabel leverancier: Phillystran Europe<br>
Composiet leverancier: Prince Fibre Tech


Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl