Ontvang onze nieuwsbrief:

Duurzaam kartonnen vakwerk, Delft door Octatube

Ring Pass - Kartonnen Ruimtevakwerk Ring Pass - Kartonnen Ruimtevakwerk Ring Pass - Kartonnen Ruimtevakwerk
Organisatie: Octatube
Samenwerking met:
Locatie: Delft, westblok 1
Website: www.octatube.nl

Beschrijving:
Duurzaam kartonnen vakwerk
Uitbreiding Delftse Hockey & Tennis Club

Voor de verankering van de sportvereniging in de maatschappij heeft de Delftse Hockey & Tennis Club Ring Pass een multifunctionele uitbreiding gekregen, waarin sociaal breeddragende voorzieningen zullen worden gehuisvest, zoals bijvoorbeeld kinderopvang.
De uitbreiding bestaat uit een ruimtevakwerk opgebouwd uit kartonnen buizen en hergebruikte stalen bollen (Tuballs). Het kartonnen vakwerk wordt gedragen door stalen kolommen. Het is niet de eerste keer dat Octatube kartonnen buizen toepast. Sinds 2003 ontwikkelde Octatube ruimtevakwerken met kartonnen buizen in verschillende ontwerpen van de Japanse architect Shigeru Ban.

Continue verbeteren
Belangrijk voor de levensduur van het karton is om het indringen van vocht te voorkomen. Net onder de buitenste wikkeling zijn de kokers voorzien van een laagje polyethyleen, terwijl tussen de flensplaat en de koker een rubberen afdichtingring wordt geplaatst. Als extra oppervlaktebescherming zijn bij dit project verschillende alternatieven toegepast. Technisch directeur van Octatube en architect Nils Eekhout: “We willen kijken welke methode het beste resultaat geeft in de tijd. Liefst zouden we komen tot een methode die zo goed is dat het laagje PE in de wikkeling van de kokers achterwege kan blijven. De kokers zijn dan gemakkelijker te recyclen en dat zou een goede stap richting duurzaamheid zijn.’

De verschillende alternatieve oppervlaktebeschermingen in dit project:
- In één vak is een plastic krimpkous alleen om het karton heen aangebracht.
- In een tweede vak loopt dit plastic door tot over de stalen flensplaat en vormt het dus een extra afdichting van deze verbinding.
- In een derde vak van het ruimtevakwerk zijn kokers met vernis aangebracht.
- In een vierde vak helemaal onbehandeld zijn aangebracht.

De verschillende alternatieven worden door Octatube periodiek gemonitord. Een analyse van de verschillende alternatieven zal een beter inzicht geven in de eigenschappen van de verschillende toepassingen.

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl