Ontvang onze nieuwsbrief:

Project: Glass Cube Banco Santander

Glass Cube Banco Santander Glass Cube Banco Santander Glass Cube Banco Santander
Organisatie: Octatube
Samenwerking met:
Locatie: Av de la Ciudad de Santander 28660 Boadilla del Monte Spain
Website: http://www.octatube.nl

Beschrijving:
Octatube heeft samen met architect Alfonso Millanes een glazen kubus van 30 x 30 x 22 meter ontworpen en gebouwd. Het is een kathedrale entree voor alle bezoekers van het hoofdkantoor van Banco Santander in Madrid. Het Octatube gedeelte van het bouwwerk is opgeleverd in februari 2009.<br><br>
De kubus is een onderdeel van het megaproject van het hoofdkantoor van Banco Santander in Madrid. In tegenstelling tot veel banken heeft Banco Santander niet gekozen om het hoofdkantoor te vestigen in een hoge toren in aan de Paseo de la Castellana, maar kiest voor een weidse en groene campus in het glooiende landschap net buiten de hoofdstad. Dit klinkt bescheiden maar bank directeur Botin haalde alles uit de kast om er iets riants van te maken. Naast een enorm volume aan luxe kantoren voor 12.000 werknemers is de campus onder meer uitgerust met luxe restaurants, een hotel, een 19 holes golfbaan, een enorm sportcomplex een museum voor de kunstcollectie en er is een meer gegraven om verkoeling en te geven en om vanaf terrasjes over het water te uit te kijken.
<br><br>
Naast de entree van de campus, gelegen aan het meertje is het bezoekerscentrum met de glazen kubus als entree paviljoen. De kubus is door zijn hoogte en omvang een herkenningspunt in het landschap. De glazen kubus is met zijn ligging in de oksel tussen twee snelwegen het image building visite kaartje van de bank.
<br><br>
Om de huid en de constructie de indruk van lichtheid en openheid te geven worden de glasgevel en het dak op 2,5 m van de hoofddraagconstructie gehouden. Alle krachten die op de kubus werken worden efficiƫnt en zo elegant mogelijk overgebracht op de draagconstructie en de grond. Dit idee heeft geleid tot een ruimtelijke staalconstructie waarin alle krachten herkenbaar zijn ontleed en uitgekleed. In dit project zijn alle aansluitingen vormgegeven en doorontworpen. Het glas is samengesteld met de nieuwste zonwerende en transparante coating. de constructie is uitgevoerd in hoogwaardig gedraaid RVS en staal. Samen met de architect is gestreefd om een zo transparant mogelijke constructie en detaillering na te streven die top of de bill is. Niet financiƫn, maar technische haalbaarheid hebben het beeld bepaald.
<br><br>
Het gewicht van de gevel en een deel van het dakglas wordt gedragen door trekstangen van 12 mm diameter. Bij aansluiting op de gevel lopen deze trekstangen door de sparingen in glasbevestigings knopen.
<br><br>
De kolommen en de dakliggers zijn slank gehouden door spanconstructie die ook werkt als drukbuizen voor de windbelastingen op de gevel . Deze gehele constructie is in Nederland gemaakt en in onderdelen voorgemonteerd vervoerd naar Spanje.
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl