Ontvang onze nieuwsbrief:

Staalvezelbeton door Betonhuis

Staalvezelbeton - beton bezwijkt, proef geslaagd Bij een belasting van 1,2 ton/m2 bezweek de vloer van staalvezelbeton Staalvezelbeton
Organisatie: Betonhuis
Samenwerking met:
Locatie: TU/eindhoven
Website: http://www.cementenbeton.nl/nieuws-cementbetoncentrum/taaie-rakker.html

Beschrijving:
De betrouwbaarheid van staalvezelbeton als constructief bouwmateriaal wordt wetenschappelijk getoetst in een proefproject bij TU Eindhoven. Ook de economische geschiktheid en duurzaamheid van staalvezelbeton voor toepassing in woningbouwcasco’s worden getoetst.
Op 18 juni 2010 vond de eerste bezwijkproef plaats. Bij een belasting van 1.200 kg per m2 bezweek de vloer van staalvezelbeton. Dat is omgerekend circa 4 keer meer dan volgens de voorschriften mag worden toegelaten in de woningbouw, inclusief de veiligheidsfactoren. En dat zonder ook maar één wapeningsstaaf in de draagconstructie van wanden en vloeren. Alleen staalvezels, dat blijkt voldoende.
Bij een volgende proef op 23 september leidde het gevolgde protocol (tot 15 ton) wel tot scheurvorming maar niet tot bezwijken. Extra ballast werd bijgeplaatst, uiteindelijk bezweek het vloerveld bij een totale belasting van 17.390 kg. Omgerekend een gelijkmatig verdeelde nuttige belasting van maar liefst 1.450 kg per m2.


Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl