Ontvang onze nieuwsbrief:

Project: Zelfvoorzienend Busstation Tilburg

foto: cepezed Lucas van der Wee foto: cepezed Lucas van der Wee foto: cepezed Lucas van der Wee
Organisatie: Architectenbureau cepezed
Samenwerking met:
Locatie: Spoorlaan Tilburg
Website: https://www.cepezed.nl/projects/242-busstation-tilburg

Beschrijving:
Busstation Tilburg wekt zijn eigen energie op en heeft een vergaand geïntegreerd ontwerp.

De basis bestaat uit zeer ranke kolommenparen met daarop een riante luifel. Het bouwwerk vormt een driehoek van ruim 160m lang met in het hart een open ruimte. De luifel verloopt van 14 naar 30 meter breedte en kent twee verspringingen. Zo ontstaan drie segmenten met elk een groenplantsoen met een zitrand voor de reizigers. De luifel overdekt de perrons en een deel van de bussen; zo kunnen reizigers altijd droog en beschut in- en uitstappen.
Aan de brede kop is een paviljoen opgenomen, dat dient als personeelsruimte, OV-servicepunt en commerciële ruimte, hieraan grenst een verhoogd terras.

De constructie bestaat uit een stalen framewerk dat is bespannen met translucent en zelfreinigend ETFE-folie. De verlichting is achter dit folie in de staalconstructie opgenomen. Overdag filtert de luifel het zonlicht, terwijl het in de donkere uren één groot ruimtelijk verlichtingselement vormt dat sterk bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Bovenop de luifel ligt 250 m2 aan zonnepanelen. De panelen leveren voldoende energie voor álle functionaliteiten, zoals de luifelverlichting, de digitale informatieborden, de personeelsruimte en het OV-servicepunt. De opbrengst is NOM (nul op de meter). De commerciële ruimte heeft zijn eigen energiecircuit en -meter.

De ranke kolommen zijn samengesteld uit plaat- en stripstaal en bevatten tevens hemelwaterafvoeren en elektrische bekabeling. Het stalen zetwerk dat constructief de centrale dragende ligger vormt, fungeert eveneens als watergoot. De verlichting van het paviljoenterras is in de overspannende liggers erboven opgenomen en in de zitranden van zwart gepigmenteerd beton zijn bankjes van stripstaal met geïntegreerde verwarming verwerkt. De drainagegaten in de dragende goot zijn ook benut voor de opspanning van het ETFE-folie, de digitale informatieborden zijn volledig blind aan de kolommen bevestigd en het paviljoengebouw draagt bij aan de stabiliteit van de luifel. Bovendien zijn iedere 14 m bewegingsmelders in de stalen luifelrand opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Bij een minimum aan energieverbruik is er zo in iedere situatie voldoende verlichting.

Voor het toekomstig gebruik van elektrische bussen is het busstation ook al voorzien van snelle oplaadpunten.

Architectenbureau cepezed heeft ook de renovatie van het treinstation en de nieuwe fietsenstallingen in het spoorgebied ontworpen.

Ontwerp > oktober 2016 – september 2017
Bouw > maart 2018 – maart 2019

partners:
Architect > architectenbureau cepezed
Adviseur constructies > IMd Raadgevende Ingenieurs
Adviseur installaties > Nelissen Ingenieursbureau
Constructie en staalbouw > Buiting Staalbouw
EFTE dak > Buitink Technology
Hoofdaannemer > BAM Infra
Installateur > Hoppenbouwers Techniek
Landschapsarchitect/stedenbouw Atelier Quadrat
Opdrachtgever > Gemeente Tilburg
Verlichting > Atelier LEK
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl