Ontvang onze nieuwsbrief:

Float House door XX architecten

Organisatie: XX architecten
Samenwerking met:
Locatie: Glaskloksingel, Delft
Website: https://www.arconiko.nl/wonen/float-house-delft/

Beschrijving:
Drijvend wonen tegen wateroverlast

Door de toenemende verharding in veel steden is er te weinig waterberging bij overvloedige regens. Het is een van de redenen dat gemeenten drijvende woningen als een mogelijkheid zien om minder verharding toe te passen. De gemeente Delft heeft aan de Glaskloksingel een dergelijke locatie gerealiseerd. Er is een breed water gerealiseerd met een oever waaraan zes drijvende woningen (240 m2) zijn gebouwd.

De waterwoning Float House is speciaal voor deze locatie ontworpen op basis van het bouwsysteem van producent Balance d’eau. De projectarchitecten waren Jouke Post van XX architecten en Frido van Nieuwamerongen van Arconiko architecten. Het is een drijvende woning met het karakter van een vrijstaande villa. Het bouwsysteem gaf de nodige vrijheid om de gevels optimaal op de locatie te oriënteren en het dak te kunnen gebruiken als dakterras.

Lichte constructie
Uitgangspunt voor het bouwsysteem is een waterdichte composieten bak die op een platform in de buurt van de locatie is gerealiseerd. Hierin is een lichte staalconstructie met lichte betonvloeren opgebouwd. De buitengevel bestaat uit een staalversterkte HSB-constructie, aan de buitenkant voorzien van gipsplaten, EPS-isolatie en gewapend stuc. Voor de niet-dragende binnenwanden is gekozen voor Metal Stud. Hierdoor is de woning licht, goed geïsoleerd en heeft een uitstekend drijfvermogen. Het bouwen op de vaste oever heeft als voordeel dat alle onderdelen waterpas en dus altijd haaks kunnen worden gemonteerd. Door na de bouw het platform te water te laten kwam de woning te drijven en kon zij naar de definitieve locatie worden gevaren.

Flexibele aansluiting
Veel aandacht is besteed om de fietsen binnen de woning te kunnen stallen zodat er geen berging op de steiger gemaakt hoefde te worden. De waterstand kan + of -10 cm wijzigen. Daarom zijn de entrees losgehouden van het gebouw. Ook de nutsaansluiting vereiste een specifieke oplossing. De aansluiting staat op de wal en via flexibele leidingen, onder de entreevlonder door, komen ze de woning in. Daar staat de meterkast en een pompput voor de riolering.

Bron
https://www.bouwwereld.nl/nieuws/drijvend-wonen-wateroverlast/

Foto’s: Jeroen Musch

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl