.
Ontvang onze nieuwsbrief:

Project: Fondation Louis Vuitton

bron: worldarchitecture.org bron: Zoontjens bron: Zoontjens
Organisatie: Zoontjens
Samenwerking met:
Locatie: Bois de Boulogne, 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Paris, Frankrijk
Website: https://www.zoontjens.nl/nieuws/een-kleurrijke-make-over-voor-fondation-louis-vuitton

Beschrijving:
Het bijzondere gebouw Museum Fondation Louis Vuitton heeft vijf terrasdaken - gezamenlijke oppervlakte van ruim 1400 m2 - die naast hun esthetische- en begaanbaarheidsfunctie nog een derde prestatie moeten leveren. Zoontjens is hiervoor verantwoordelijk en ontwierp een natuurstenen tegelvloer op basis van haar ophoog- en nivelleringssysteem DNS®-Heavy.

Gekozen is voor betonnen tegels op zware DNS®-tegeldragers, met een natuurstenen toplaag die op het beton wordt gelijmd. Dit is een techniek die Zoontjens in huis heeft en beheerst. De tegels hebben forse afmetingen - 900 mm x 500 mm en een dikte van 130 mm tot 170 mm, afhankelijk van het terrasdak en worden op maat geproduceerd. De goudkleurige Rocherons-steen wordt in de steengroeven in de Oost-Franse regio Côte d’Or direct op de juiste maat gezaagd. Vervolgens worden de natuurstenen platen naar Nederland vervoerd om in de fabriek op betonnen daktegels te worden gelijmd en een vochtafstotende behandeling te ondergaan. Deze oplossing is speciaal voor dit prestigieuze project ontwikkeld.

De basis voor de terrastegelvloeren is het ondersteuningssysteem DNS® voor een op waterpas liggende verhoogde dakbestrating op een dakbedekking die op afschot ligt. Dit door Zoontjens ontwikkelde Dak (ophoog) en Nivellerings Systeem is op de terrasdaken van het museum toegepast in de kwaliteit DNS® Heavy. Dit betekent dat de kern van het systeem bestaat uit op hoogte te zagen kunststof-buizen met een diameter van 160mm. De buizen worden met een lasertoestel op maat afgetekend en gezaagd en daarna geplaatst in een kunststof-drukverdeelvoet met een doorsnede van 245 mm met klemnokken. Op de kunststof-buizen wordt een kunstsstofoplegschijf met een doorsnede van 245mm geplaatst. Deze schijven hebben aan de onderzijde dezelfde klemnokken als de drukverdeelvoet. In het randbereik zijn alle buizen onderling gekoppeld met rvs buisklemmen en draadeinden ter bevordering van de stabiliteit.

De dakbedekkingsconstructie van de terrasdaken is gemaakt met een thermische isolatie van cellulair glas (Foamglas S3) volledig gekleefd en omhuld met warme bitumen en een tweelaagse volledig gekleefde SBS-dakbedekking. Deze dakbedekking is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer. Onder de DNS® tegeldragers wordt de dakbedekking dubbel beschermd, eerst met een uit een SBS-dakbaan gestanste schijf van 460 mm x 460 mm en daarop een kunstsstof-verdeelplaat van 450mm x 450mm dik en 40mm dik. Op de tegeldragers komt een zogenoemde uitvulschijf van EPDM, met een doorsnede van 245mm of kwarten daarvan.

Het gebouw wordt vergeleken met een ijsberg, die omhuld wordt door een glazen wolkenpartij. Frank Gehry gaf het gebouw en de grote terrasdaken een extra dimensie met twaalf schilden van gebogen glas. Het hart van het gebouw biedt onderdak aan expositieruimten en een auditorium. Het project in opgeleverd in 2014 en onlangs heeft Daniel Buren het FLB een kleurrijke en tijdelijke make-over gegeven.
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl