Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Advisering Schiphol J-Pier

16 april 2001: Booosting is benaderd door Amsterdam Airport Schiphol (AAS) om een advies uit te brengen over een te bouwen J-pier, een uitbreiding van de West-terminal van Schiphol aan de overzijde van de A4. Concreet doel lag voor AAS in de mogelijkheid het voorlopige pve nog op punten te kunnen aanpassen voordat het VO door huisarchitect Benthem Crouwel architecten en Naco zou worden gerealiseerd.


Een denktank voor Amsterdam Airport Schiphol


In een conventioneel ontwerptraject in de bouw staat de regelgeving en functievervulling centraal: het programma dient gerealiseerd te worden met de daartoe ter beschikking staande middelen, zowel bouwtechnisch als financieel en organisatorisch. Op 29 maart 2001 is door circa 25 Booosting aangeslotenen in vier creatieve sessies getracht de bestaande conventies en paradigma’s te doorbreken.

 

De Booostingmethode De brede en gedifferentieerde kennis en ervaring bij Booostingleden kan worden aangewend om bedrijven en overheden te adviseren. Het blijkt dat Booosting als multidisciplinair collectief vooral erg goed is in de ontwikkeling van toekomstscenario’s en formulering van richtlijnen. 

Het veranderen als teken van ‘leven’. Een belangrijk uitgangspunt was dat veel veranderingen in het gebruik en de waardering van een bouwproject nog onbekend zijn. Het is daardoor relevant ontwikkelingen zo in te richten dat wijzigingen met een relatief beperkte inspanning gerealiseerd kunnen worden. Dit vraagt om een procesgeoriënteerde in plaats van een product- of gebouwgeoriënteerde ontwikkeling.

Verder bleek  dat er bij het ontwerpen voor de publieke ruimte sprake is van een hoge maatschappelijke relevantie en een lange levensduur. Het gaat daarbij niet uitsluitend om de invulling van functionele behoeften, zoals het leveren van passagierafhandelingsystemen. Tijdens de evaluatie van de huidige B-pier, drong zich de vraag op of er naast de functionele voorzieningen ook voldoende wordt geanticipeerd op de psychosociale behoeften van reizigers en AAS medewerkers: de belevingswaarden. Het logistieke concept is gedurende de workshop dan ook uitgebreid becommentarieerd vanuit het perspectief van de gebruikers.

Het op deze wijze kijken naar de mogelijkheden en mate van toekomstgerichtheid heeft geleid tot aanbevelingen tot meerdere ontwikkelingsmogelijkheden in de vorm van richtlijnen en scenario’s op zeer uiteenlopende gebieden, zoals:
Industrialisatie - prefabricage
Alle bouwactiviteiten zijn een aanslag op de bestaande bouwactiviteiten van Schiphol. Dit vraagt om het bieden van een alternatief voor de veelal complexe bouwlogistiek en een streven naar minimale bouwactiviteiten op locatie door te denken in bouwcomponenten uit de fabriek. Industrialisatie biedt ook een mogelijkheid tot betere beheersing van faalkosten en afvalstromen.

Flexibiliteit - mobiliteit - demontabiliteit
Het geven van een antwoord op veranderende vraag naar capaciteit en functievervulling voortkomend uit economische, culturele en politieke ontwikkelingen. Het kan hierbij gaan om vier aspecten van gewenste flexibiliteit, te weten: de opbouw en inrichting van het object, de uitbreiding van het object én de mogelijkheid het object in haar geheel te verplaatsen naar een andere locatie.

Duurzaam - selfsupporting - energie - milieu
De mogelijkheden om het object self supporting te laten zijn ten aanzien van energiehuishouding en onderhoud, op basis van minimale kosten. Maar ook de functionele levensduur en dematerialisering zijn thema’s die hier een plaats vonden.

Booosting stelt dat het succes van een vernieuwend concept sterk afhankelijk is van de wijze waarop het realisatieproces is georganiseerd. Dit geldt voor de bepaling van de noodzakelijke, respectievelijk de uitsluiting van overbodige disciplines, de onderlinge verhoudingen, de verdeling van verantwoordelijkheden, de teamgeest en zeer zeker ook voor de concrete invulling van partijen en personen.

Deze stellingname raakt de kern van Booosting en is voor een succesvol verloop van essentieel belang.

André Roelofsen
Bestuurslid

 

Aankondiging Advisering J-Pier

Ontwikkeling J-Pier

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl