Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Slotevent Polypyrrool onderzoek Saxion

De Polypyrrool gevel van de modelwoning House2Start, op het terrein van Gasfabriek Deventer
Detail van de Polypyrroolgevel te Deventer Prachtig zwart plankje vuren met Polypyrrool behandeling Veel belangstelling voor deze nieuwe ontwikkeling

20 november 2017: In de fraaie Gasfabriek te Deventer werd dinsdagmiddag 14 november 2017 het RAAK-mkb project ‘Polypyrrool’ afgesloten. Ruim twee jaar heeft Saxion samen met partners uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en studenten gewerkt aan een verkenning van de mogelijkheden van het bijzondere polymeer 'Polypyrrool'.


Verslag Slotevent Polypyrrool onderzoek Saxion

De aftrap onder de inspirerende leiding van dagvoorzitter Suzan Beuvink-Veldhuis, manager bij de School of Business, Building & Technology, vond plaats door alle deelnemers een plankje vuren met Polypyrrool behandeling uit te reiken. Henk Gersen, directeur van IAA architecten: "Hout moet je met al je zintuigen ervaren". Hij heeft zijn bureau meer houtprojecten lopen dan ooit. Toen hij Polypyrrool vuren voor de eerste keer zag, was zijn aandacht meteen getrokken door de hoge visuele kwaliteit en de fraaie zwarttint.

Tijdens een interactief interview met Jacco Eversdijk (TNO), Olaf Vijn (Mevo Houtindustrie) en Raimond Bartelink (directeur School of Business, Building & Technology) bleek het belang van dit soort onderzoeksprojecten voor Saxion: "Het Polypyrrool project is enorm belangrijk voor Saxion. Studenten krijgen daardoor extra veel mee zodat ze goed voorbereide professionals zijn". Jacco Eversdijk, de TNO-uitvinder van Polypyrrool vuren (samen met Michael Sailer), legde in enkele zinnen het principe van polymerisatie uit. "De polymeerketens zijn zo groot geworden, dat ze niet meer uit het hout kunnen". Dat verklaart bijvoorbeeld de goede performance.


Uit studentenpitches bleek de betrokkenheid van studenten op het onderzoek. Zo is samenwerking tussen Bouwkunde en Chemiestudenten rondom Polypyrrool. Ook is er gekeken naar de mogelijkheden van Polypyrrool op textiel, met hele positieve resultaten.


Projectleider Andries van Eckeveld vatte de verkenning naar de mogelijkheden van Polypyrrool voor de bouw samen aan de hand van de 'waarom'-vraag: Waarom zouden we aan de slag moeten gaan met Polypyrrool? Tijdens de verkenning zijn overtuigende argumenten daarvoor gevonden. De esthetische kwaliteit is groot, veel materiaaleigenschappen van vurenhout worden redelijk veel verbeterd. De weg naar de markt lijkt goed haalbaar te zijn. En het concept past goed in het kader van een 'biobased economy'.


Vanuit diverse gezichtspunten presenteerden partners uit het project een aantal perspectieven op Polypyrrool: vanuit het onderzoek, bedrijfsleven, architectuur en de aannemerij. Volgend jaar wordt Polypyrrool vuren geïntroduceerd en kan er daadwerkelijk geproduceerd worden.


Christian Struck lector Sustainable Building Material & Technology presenteerde zijn visie op de materiaalcomponent in zijn onderzoeksprogramma. Polypyrrool is daarvan een heel mooi voorbeeld.
Na een korte toelichting op het House2Start concept, verzorgde Christiaan Kats, directeur van DCK Vastgoed, een kleine excursie naar de modelwoning op het terrein van de gasfabriek. Dat de gehouden pitches en presentaties binnen niet overdreven waren, bewees de fraaie Polypyrrool zuidwestgevel aan de modelwoning!

 

aankondiging van dit event

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl