Ontvang onze nieuwsbrief:

Façade Identification System

Overzicht werking FIS (bron alle afbeeldingen: VMRG)
Impressie van de FIS applicatie FIS toont de lifecycle informatie van het gevelelement Het scannen van de ‘tag’ geeft informatie over het gevelelement

09 oktober 2017: Op 4 oktober jl. vond de allereerste demonstratie plaats van het Façade Identification System (FIS). Dit systeem maakt het mogelijk om een gevelelement, zoals een kozijn of een deur, gedurende de hele lifecycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen.


Façade Identification System

Over een gevelelement is in de loop van de lifecycle steeds meer informatie bekend. Bijvoorbeeld welke materialen zijn er toegepast, wie heeft het geleverd, wanneer en hoe is het onderhouden, aan welke weersinvloeden is het onderhevig geweest, hoe vaak is het geopend etc. Door ontwikkelingen, zoals BIM en sensoren, zal er ook steeds meer gestructureerde informatie over een gebouw beschikbaar komen. Andere ontwikkelingen, zoals het leasen van gevels of de circulaire geveleconomie, maken dat er steeds meer specifieke gevelinformatie nodig is.
Uitdaging was om de vraag te beantwoorden hoe er voor een specifiek product de juiste informatie, voor de juiste partij, op het juiste moment kan worden opgeroepen.

Sneller en efficiënter
De afgelopen maanden is er gewerkt aan de ontwikkeling van het Façade Information System. Dit systeem is een hulpmiddel om gebouwen sneller en efficiënter neer te zetten, te monitoren en te onderhouden en de service logistiek rondom een gebouw te versterken. Bij de Eneco Energycampus in Utrecht werd FIS voor het eerst gepresenteerd en gedemonstreerd. Deze locatie was gekozen omdat een woningbouwproject op de Eneco Energycampus een van de pilotprojecten wordt waar het systeem vanaf begin 2018 wordt getoetst in de praktijk.

Applicatie
Na een algemene uitleg over het systeem werden op deze middag de bezoekers in verschillende groepen verdeeld, namelijk gebouwgebruikers, gebouwbeheerders, gevelbouwers en bouwbedrijven. Deze groepen kregen op maat uitleg wat FIS voor hun kan betekenen. De bezoekers konden de applicatie ervaren die gekoppeld wordt aan de zogenaamde ‘tags’ (NFC, RFID, QR of Barcodes) die aangebracht zijn op de gevelproducten.

Informatie toevoegen en oproepen
Vanuit verschillende bronnen kan informatie aan het systeem worden toegevoegd of opgeroepen. De informatieverstrekker blijft eigenaar van zijn informatie en bepaalt welke informatie op welk moment voor wie beschikbaar is. Afhankelijk van de rol van de gebruiker van het systeem wordt bepaald welke informatie er zichtbaar is.

Het doel van FIS is:
- gevelelementen traceerbaar maken gedurende de gehele lifecycle van een product, waardoor de gehele dienstverlening rondom het product verbeterd kan worden;
- in het kader van de circulaire economie hergebruik van gevelelementen mogelijk maken en bevorderen op element-, component- en materiaalniveau;
- logistieke stromen inzichtelijk maken en kunnen volgen tijdens de bouw, exploitatie en eventuele transformatie, renovatie en/of demontage van een gebouw;
- het gebruik van gevelelementen meetbaar krijgen, waardoor onderhoudsservice op maat aangeboden kan worden.

 

Praktijktoets
Het Façade Identification System is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic. Inmiddels is al een groot aantal partners in dit R&D-traject gestapt. Vanaf begin 2018 wordt het systeem getoetst in de praktijk aan de hand van enkele pilots. Verschillende gebruikers, zoals bewoners, gebouweigenaren, gebouwbeheerders en gevelbouwers krijgen dan de mogelijkheid om het systeem te testen.

meer info

productinformation

VMRG Stingo Huurdeman

stingo@vmrg.nl
06 3017 5372

 

bijschrift afbeelding 1

FIS werkt op basis van decentrale informatie die afhankelijk van de rol van de gebruiker toegang geeft tot deze informatie. Hierdoor blijft de informatie eigendom van de bronhouder en bepaalt de bronhouder welke informatie, op welk moment, voor wie beschikbaar is.

Fysieke producten (1) worden voorzien van een tag (2), die een directe verbinding legt naar FIS. Binnen de FIS omgeving is op basis van Industry Foundation Classes (IFC) een digitaal product gemaakt (3), die is voorzien van een GUID (4). Vanuit verschillende bronnen (a, b, c) kan er informatie worden toegevoegd, of opgeroepen, behorende bij het specifieke product. Op basis van de rol van de gebruiker (I, II) wordt er bepaald welke informatie er zichtbaar is.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl