.
Ontvang onze nieuwsbrief:

Circular Experience; een circulair en digitaal interieurelement

Circular Experience in paviljoen Circl, ontwerp + productie: Studio RAP (bron: Studio RAP)
Circular Experience in paviljoen Circl, ontwerp + productie: Studio RAP (bron: Studio RAP)

28 augustus 2017: Voor circulair paviljoen Circl, een initiatief van ABN AMRO Bank, realiseert booosting aangeslotene Studio RAP parametrisch ontworpen houten wand- en balustrade-elementen. Na veel onderzoek, brand- en stootproeven is het ontwerp nu volop in robot-productie.


Circular Experience, een circulair en digitaal interieurelement


Bij Circl zijn materialen zo effectief mogelijk toegepast en wordt afval hergebruikt of gerecycled. Studio RAP heeft het 'afvalhout' van de hoofddraagconstructie hergebruikt voor het ontwerp van het interieurobject. De houten strips zijn verwerkt in een robotisch fabricageproces.

 

ontwerp
De balustrade en het gebogen muursegment zijn samengesteld uit tienduizenden unieke houten elementen in zowel dennen als larikshout. De onder- en bovenkant bevatten grote hoeveelheden rode lariks, terwijl het midden geel is, door de toepassing van dennen.
In het ontwerp van de balustrade wordt de positionering en oriëntatie van de elementen bepaald door de stapgrootte van de trap en de nabijheid van de leuning. In het midden sluit de structuur zich als een rits om de leuning, om het gebruik te vergemakkelijken. Aan de uiteinden, waar de functionele beperkingen niet meer van toepassing zijn, opent het ontwerp zich weer. Het openings- en sluitpatroon van de muur volgt de balustrade.

 

productie
Het gehele ontwerp- en montageproces is ontwikkeld en uitgevoerd door (de robots van) Studio RAP. Duizenden meters houten strips zijn verzameld op de bouwplaats van het circulaire paviljoen in Amsterdam en verzonden naar Studio RAP in Rotterdam. Ze zijn gedroogd en geschaafd en door een ABB-industriële robot verkort en voorzien van gaten en deuvels om vervolgens op het juiste punt te worden geplaatst.


De hybride houten constructie bestaat uit 10.000 unieke houten elementen en 50.000 unieke deuvelposities. De 15 meter lange constructie is volledig nagespannen met staalkabels.

 

circulaire ervaring
Dit ontwerp zou onmogelijk traditioneel te produceren zijn, maar met behulp van digitale fabricage bleek het goed te doen! Ongekende rijkheid en gelaagdheid in architectuur die mogelijk wordt gemaakt door innovaties van vandaag.
U kunt uw circulaire ervaring opdoen in Circl vanaf 9 september 2017, na de officiële opening. Paviljoen en daktuin zijn dan vrij te bezoeken.

 

adres

Circl

Gustav Mahlerplein 1B
1082 PP Amsterdam Zuid

 

meer info
Booosting projectbezoek ABN Amro paviljoen; 20 januari 2017 
Studio RAP Circular Experience 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl