Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag bezoek Plastica Plaat Waalwijk

Cladding?

14 december 1993: Dat de kunststofplaat bij ontwerpers in de kantoormeubelbranche populair is, hoeft bijna geen betoog. Hierbij denk ik alleen al aan de vele kopieën van producenten die het popuaire Ahrend Mehes programma van Friso Kramer hebben opgevolgd. Het materiaal is sterk, duurzaam en eenvoudig te verzagen en dat komt de kantoormeubelbranche - zeker bij speciaal werk - goed van pas.


Verslag bezoek Plastica Plaat Waalwijk
De clou van cladding


Bij architecten echter is de toepassing van de kunststofplaat in de bouw veel minder populair. Of dat nou komt door de onbekendheid van en met het materiaal is de vraag. Bij horizontale toepassing vinden ook architecten de plaat mooi. Maar bij verticale toepassing? Deze 14e december stond de kunststofplaat van Plastica Plaat uit Waalwijk centraal tijdens een Booosting bijeenkomst.

Jan Westra gooide na een etymologische beschouwing de knuppel in het hoenderhok met de uitspraak ”met plaat meer mans, met plaat minder mens”. Toelichting hierbij: “met mans is
is de ontwerper gebaat, met mens wordt de gebruiker verbeeld.” De clou van cladding, de kunst van het behangen. Immers, wat er achter zit is vaak van het zelfde laken een pak.

Henk Nieberg directeur van Plastica Plaat kon bijna niet geloven dat er bij Booosting bedrijven zijn aangesloten die willen samenwerken met ontwerpers in de bouw. Zijn lidmaatschap is dan ook gevolg van zijn ongeloof. Plastica Plaat bv verkoopt oplossingen voor onder andere gevelbekleding. Belangrijk is dat ze inspelen op problemen bij toepassing van het plaatmateriaal, binnen en buiten. Dus meedenken, zoeken naar alternatieve opties voor toepassing en meewerken aan het vinden van oplossingen om plaat zo eenvoudig mogelijk te kunnen bewerken. Marktbewerking gebeurt vooral door veel te doen aan scholing; lesgeven over de toepassing. Een nadeel wil hij wel verklappen en dat is dat de kleuren na verloop van tijd 'teruglopen'. Het hoofdbestanddeel van de kunststofplaat, Massief geheten bij Plastica, is impregneerhars en papier. De verwerking gebeurt met behulp van lijmen, wat in de bouw een onderschat probleem is. 'Het is eenvoudig en dat is moeilijk in de bouw', aldus Henk Nieberg.

Het Plastica informatiecentrum is het eerste gebouw in Nederland waarvan de binnen- en buitenkant volledig verlijmd is. Het ontwerp is van architect Paul Strik. Zijn opdracht luidde de mogelijkheden van het programma van Plastica PIaat optimaal te benutten. Dit resulteerde in een opmerkelijk gebouw, Het heeft een dubbele dimensie doordat de hoofdfunctie -tentoonstellingsruimte en voorlichtingscentrum van Plastica materiaal – niet is beperkt tot het interieur, maar wordt voortgezet in het exterieur van het gebouw. Het was prettig samenwerken met Plastica, volgens Strik, je kon veel experimenteren; er was veel bereidheid toe.

 

Aanzichten informatiecentrum Plastica Plaat:


Met zijn tegenlezing ’Liever grijs’ verwoordde Sjef van Hoof, architect te Eindhoven zijn ongemak ten aanzien van het gebruik van de plaat. Grijs is de kleur die goed bij het materiaal past. Van Hoof moet tot zijn spijt bekennen dat hij niet goed over de mogelijkheden van de plaat geïnformeerd is. Dat je het materiaal ook kon buigen, dat was nieuw. In de voorafgaande weken heeft hij zich lang afgevraagd wat er nou toch mis is aan de kunststofplaat. Hoe komt het toch dat het een materiaal is voor bouwers en niet voor ontwerpers? Dat komt omdat het niet ruikt, zoals van Hoof lachend beweerde. Het ruikt niet en het heeft geen karakter. Als de plaat nu eens toegepast kon worden zonder dat gekleurde toplaagje, dan, ja dan gaat er vast een wereld open voor de bouwkundige ontwerpers.

 

Anneke van Dijk

coördinator Booosting


aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl