Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Presentaties Booosting Ontwerpers ZNL

Verbindingsbrug Hogeschool vd Kunsten Arnhem. Ontwerp: HJ Henket Architecten. Beeld: ABT

12 december 1994: Verslag van de presentaties van vier Booosting Ontwerpers uit Zuid-Nederland in het Kantoor van de Toekomst in Den Bosch op dinsdag 6 december 1994.


Openhartige presentaties van Brabantse Booosting Ontwerpers


Het was de middag van de praktijkverhalen zonder bla bla, daar viel geenszins aan te ontkomen. Met z'n tachtigen schaarden de nieuwsgierigen zich in een zaaltje van het Kantoor van de Toekomst om zich te laven aan visies en praktijkverhalen van de bij Booosting aangesloten ontwerpers uit het Zuiden van het land.

Met de kreet 'architecten zijn rare vogels' was het gehoor in gereedheid gebracht. Jan Westra ging hier nog even mee door. Architecten, zo zei hij, worden hier en daar nog gezien als de dirigent van het bouwgebeuren. Of als astronauten, die met behulp van steeds geavanceerdere apparatuur de bouw kunnen besturen. Helaas blijven ze mensen die zich bedienen van de tegenwoordige technologie die evenwel vaak ver af staat van de techniek op de bouwplaats.

Door de menselijke maat binnen de onderneming te vertegenwoordigen, maakt Ad van Berlo van het gelijknamige bureau Ad van Berlo Industrial Design duidelijk dat integratie en nauwe betrokkenheid van de ontwerper in het productontwikkelingsproces uitermate belangrijk is. Van Berlo's ontwerpen variëren van verlichting en kippegrilIs, tot toegangscontrolesystemen en artikelen voor de bouwmarkt. De invloed van een ontwerper op bouwprodukten - in het geval van Venlo Sanitair - werd o.a. duidelijk gemaakt met de activiteiten rond de herprofilering van het al 25 jaar functionerende nimbuskraantje. De lange adem en integrale aan pak hebben ervoor gezorgd dat er nu gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe lijnen.

Toegangscontrolesysteem Nedap

Ad van Berlo Industrial Design

 

Henk van Laarhoven is als bouwkundig industrieel ontwerper werkzaam bij Hubert-Jan Henket Architecten. De aanpak van dit bureau wordt toegelicht aan de hand van drie aanleidingen om bouwprodukten te ontwikkelen. Als eerste betreft het vormgeving als gevolg van nieuwe produktiemethoden en nieuwe produktiemethoden als gevolg van gewijzigde ontwerpopvattingen. Daarnaast het optimaliseren van materiaaleigenschappen en als laatste het samenvoegen van installatietechniek en bouwtechniek. Als voorbeeld het samenvoegen van installatie en techniek zoals bij de verbindingsbrug tussen twee gebouwdelen van de Hogeschool voor kunsten in Arnhem. Met uitzondering van de vloer is de brug compleet transparant. Verwarming, verlichting, ventilatie en telefoonkabels zijn ondergebracht in een servicestrook. De strook bestaat uit stralingspanelen met centraal een doorgaand armatuur er in, opgehangen aan een kabelgoot met daarboven weer ventilatiekleppen, voor frisse lucht en extra transparantie; heel belangrijk natuurlijk.

Jaap de Voogd is met zijn bureau Tj'ièn Design van nul af aan begonnen. Zijn presentatie moeten we dan ook zien als een 'try-out' van een ontwerpbureau voor architectuur en produktontwikkeling. Aan de hand van dia's die gemaakt zijn tijdens reis en verblijf in het Verre Oosten en Afrika, probeert De Voogd het publiek kennis te laten nemen van voor hem interessante manieren en wegen om ergens te komen. Dit en zijn jarenlange ervaring in bouwverwante industrieën vormen de inspiratiebron voor de activiteiten van het huidige bureau. Onder andere werkt hij aan de herontwikkeling van een TU Delft gebouw, een prijsvraag die onlangs gewonnen is. Maar ook het paviljoen voor de BNA op basis van 20 voet containers laat iets zien van de gedachtegang en prestatiedrang van het bureau.

Het had een broer van Chriet Titulaer kunnen zijn, qua stem dan, Jos Lichtenberg van bureau A+. Misschien ook wel qua persoon, getuige de ideeën rond een A+ scauto waarmee het bureau denkt het fileprobleem in Nederland op te lossen. Naast een benadering van het produktontwikkelingsproces presenteert Lichtenberg een aantal projecten. De technologie rond glasvezelversterkt cement ten behoeve van low cost housing en, meer actueel het Innovatief Systeem van Bouwen waarvan de opening op 7 december jongstIeden op het terrein van de TU Eindhoven plaatsvond. Dit ISB systeem biedt adequate oplossingen voor flexibiliteit en geeft de architect grote ontwerpvrijheid. Dunne geprofileerde staalplaten die als wand en vloerelementen dienen, vormen de draagconstructie. In de folder van de ISB woning spreken ze over het huis van de nabije (?) toekomst en even twijfel ik of Lichtenberg dan misschien toch familie is van ......... .

ISB systeem - bureau A+


Maar nee, Titulaer heeft andere koffiedik voor de luisteraars in het verschiet. Hij wijst er nog eens op dat veranderingen zich sneller voltrekken dan we zelf willen toegeven. De komst van tv, cv en riolering bijvoorbeeld, bewijzen dit. Met zijn huis van de toekomst, ontworpen door Cees Dam, wil hij tot de verbeelding van de bezoekers spreken en nodigt hij alle Booosting aangeslotenen uit mee te doen in de toekomst, aan de toekomst, ..... gratis. Met een dak van titaan zal er binnenkort een hotel van de toekomst worden gerealiseerd en na renovatie van het Willem II College beschikt Nederland ook over een school van de toekomst.

Wat de toekomst ook brengen moge, het bestuur en ik buigen ons over een Booosting van de Toekomst. Over besteding van de door Senter van het Ministerie van Economische Zaken toegekende subsidie ten behoeve van projecten die de overdracht van kennis en kunde rond technologie bewerkstelligen. Maar daarover meer in de volgende Booosting nieuwsbrief, een special over technologie-overdracht in de bouw, die binnenkort zal verschijnen.

Anneke van Dijk

coördinator 

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl