Ontvang onze nieuwsbrief:

Update Polypyrrool-onderzoek

De villa in Elden
Polypyrrool vuren kort na oplevering (juli 2014) Na 3 jaar zijn de geveldelen lichter geworden. De typische polypyrrool uitstraling is intact. Zijgevel (zuidoost zijde) juni 2017

17 juni 2017: Op 13 juni jl. organiseerden het Lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw van Saxion Enschede en het RAAK-mkb project Polypyrrool ism Circles de meeting Circulaire economie, de bouw en Polypyrrool als voorbeeld.


Update Polypyrrool-onderzoek

 

Circulaire economie is een concept waarover veel gesproken wordt, maar in de bouwpraktijk nog niet erg wordt opgepakt. In de praktijk wordt niet veel verder gekeken dan het onderwerp Energie. Maar liefst 50% van het totale grondstofgebruik in Nederland komt echter voor rekening van de bouw. Aldus middagvoorzitter Gerard Salemink

Is circulaire economie daarop dan een antwoord? Ja en nee stelt Harrie van Bommel, hoofddocent en onderzoeker bij Saxion. Circulair denken kan je niet automatisch gelijkschakelen aan duurzaamheid. Aspecten als recycling en levensduurverlenging zijn onderdelen voor een duurzame economie. Duurzaamheid (in de zin van het Brundtlandrapport Our common future uit 1987) gaat echter veel verder: het hele veld van planet, people en profit is daarin betrokken.

Circulaire economie is inderdaad meer dan alleen maar recycling, betoogde Michael Sailer, onderzoeker en materiaaldeskundige bij Saxion. De denkbeeldige Marc (25 jaar) maakt zich zorgen over zijn toekomst: kan zijn droombeeld - een mooie vrijstaande villa met een grote lap grond eromheen - ooit gerealiseerd worden? Zijn er tegen die tijd nog wel grondstoffen beschikbaar? En als ze er zijn, zijn ze dan nog betaalbaar? Vanuit die achtergrond is duidelijk dat het denken in grondstofkringlopen heel essentieel is, en dat gaat veel verder dan alleen maar recyclen: al bij het ontwerp van producten en gebouwen moet er rekening gehouden worden met efficiënt en slim grondstofgebruik, waarvan recycling een component is. Vurenhout, het meest goedkope en zeer ruim voorradige hout in Europa, presteert in ons buitenklimaat niet erg goed. Het kan vrij snel aangetast raken (letterlijk opgegeten worden).

Polypyrrool onderzoek
Met het concept van Polypyrrool, een polymeer die uit biomassa gewonnen kan worden, verkent het Saxion Lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw dit onderwerp. De verrijking met Polypyrrool versterkt een aantal eigenschappen van vurenhout, waaronder de schimmelresistentie en de UV-stabiliteit. Het vuren krijgt een zeer fraaie, matte en natuurlijke uitstraling die door veel architecten en opdrachtgevers gewaardeerd wordt. Tegelijk krijgt vurenhout meer functies via Polypyrrool dat van zichzelf bijzondere
eigenschappen heeft zoals brandvertraging en elektrische geleiding.

Na drie jaar vertoont een fraaie villa in Elden nog steeds veel kenmerken van de oorspronkelijke behandeling (zie foto's). De Polypyrrool-filosofie sluit goed aan op het circulaire en materiaaldenken zoals dat in de voorgaande presentaties werd belicht.

Het Lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw presenteert het denken over circulaire economie voor de bouw. De nieuwe lector Christian Struck betrekt daarbij ook de studenten: een lectoraat is bedoeld om enerzijds onderzoek te doen op een specifiek onderzoeksveld, maar daarbij ook studenten van relevante opleidingen te betrekken. In het Polypyrrool project zijn bijvoorbeeld circa 50 studenten betrokken geweest in de afgelopen anderhalfjaar. Dat is goed voor de studenten zelf, én voor het onderzoek.

Andries van Eckeveld

prolectleider PPy

06 5386 2354
a.vaneckeveld@saxion.nl

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl