Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 15 van Joost Heijnis: Plakken

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

08 mei 2017: VMRG Bright Inspirations - column 15 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nr 1-2017.


Plakken

 

Niet zelden komt het voor dat onze opdrachtgever niet de eindgebruiker of toekomstige gebouweigenaar is, maar een aannemer. In vrijwel alle opzichten bekijkt een aannemer het ontwerpproces anders dan wijzelf. Zo zijn wij gewend eerst een ontwerp te maken, voordat de werktekeningen worden geproduceerd. Een aannemer niet. Die begint gelijk met ´engineeren´, het intekenen van een oplossing die daarna eigenlijk niet meer aangepast kan worden. Bijzonder genoeg maakt het dan helemaal niet uit of het de beste oplossing is, als het maar binnen het budget past.
Nog interessanter is het zogenaamde lean-plannen. Een vrije interpretatie van de van oorsprong door Toyota ontwikkelde methode die alle overbodige processen en wachttijden ten gunste van de klant elimineert, geënt op een fabrieksmatig productieproces.


Maar in dit geval houdt lean-plannen in dat op wekelijkse basis op grote vellen papier post-its worden geplakt waarbij iedere discipline een gezellig kleurtje krijgt toegewezen. Het idee is door dit wekelijks te doen je inzicht krijgt in elkaars behoeften, deadlines en eindproducten. Op zich prima om een keer te doen om daarna alles in een fatsoenlijke planning te zetten en die vervolgens bij te houden. Maar om nu wekelijks post-its te plakken leek mij al snel niet lean meer. En al helemaal omdat met de uitkomst of conclusies vervolgens vrijwel niets gedaan wordt. Toen ik voorstelde om echt lean te gaan werken en daartoe als eerste aanzet de wekelijkse lean-planningsessie af te schaffen was een mix van boze en verbaasde blikken mijn deel.


Daarop besloot ik maar niet meer te komen. Zo werd ons eigen proces tenminste een klein beetje meer lean.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed

2012 - 2016 voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 1-2017 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl