Ontvang onze nieuwsbrief:

Het Product Development (PD) Lab is klaar!

Gerealiseerd PD lab (foto: Marcel Bilow)
Digitaal ontwerp PD lab (bron: Pieter Stoutjesdijk)

01 mei 2017: Op het binnenterrein van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft staat sinds kort het Delft Product Development (PD) Lab. Dit voorbeeld van innovatief bouwen biedt de komende jaren onderdak aan onderzoek naar nieuwe realisatietechnieken. Studenten en onderzoekers kunnen er bovendien kennismaken met de praktijk van alledag volgens het principe 'leren door te maken'.


Het Product Development (PD) Lab is klaar!

Het is een leerfabriek waarin studenten en onderzoekers aan den lijve ondervinden hoe de praktijk van de theorie kan verschillen. Dat helpt om tot een beter ontwerp te komen.

Het acht meter hoge gebouwtje bestaat uit kant-en-klare wand- en vloerelementen die zijn vervaardigd uit OSB-plaat en een tussenlaag van isolatiemateriaal. De buitenzijde is afgewerkt met aluminium beplating en ramen met dubbelglas. Alle onderdelen zijn met een computerfrees tot op een halve millimeter nauwkeurig op maat gemaakt - inclusief de mes- en groefverbindingen. Daardoor gaat het bouwen snel en accuraat, met minimale afvalproductie.

“Je kunt in principe iedere vorm maken, digitale technieken maken mass customization mogelijk”, zegt ontwerper Pieter Stoutjesdijk. “Dat kan voor een revolutie in de bouw zorgen.” Een bouwwerk als het PD lab is een re-montabel concept. Stoutjesdijk schat dat het na enige oefening in pakweg een week is op te bouwen.
Onderzoeker Marcel Bilow: “Als we de Tesla van de bouw willen worden moeten we engineering, ontwerp en productie integreren”, zegt Door zelf te bouwen krijgen we de feedback die nodig is om het proces te optimaliseren.”
De productinnovaties die worden getest zijn vooral gericht op digitaal bouwen, circulariteit en energiebesparing, vertelt onderzoeker Tillmann Klein. “Er wordt vaak gezegd dat de bouwwereld conservatief is, maar ze doet wat mogelijk is. Wij willen hier de beschikbare mogelijkheden uitbreiden. Bijvoorbeeld door het vervolmaken van verbindingen tussen bouwkundige elementen. Dat kan de herbruikbaarheid van demontabele standaardelementen vergroten. Het draagt ook bij aan het streven naar circulariteit.”

officiële opening

dag vrijdag 12 mei 2017
tijd 15:00 – 17:00 u
plek TU Delft - Oostserre faculteit Bouwkunde
toegang gratis

aanmelden mail svp naar T.Klein@tudelft.nl

 

programma Na een korte reeks lezingen zal het PD Lab officieel geopend worden, daarna prooosten we met elkaar op het resultaat en de mogelijkheden!

 

meer info
Innovaties testen in innovatief gebouw 
Montage 1e volledig CNC gefreesde huis in volle gang 

 

U bent van harte welkom!

Martin van Kampenhout:

07 mei 2017 07:43

Ben TU Delft architect met interesse in bouwinnovatie

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl