Ontvang onze nieuwsbrief:

Tektoniek Presentaties "Making" en lezing Lukas Schwind over Dämmbeton

David Chipperfield Office Berlijn (bron: D. Chipperfield)
David Chipperfield Office Berlijn (bron: D. Chipperfield) Studenten in het Stevinlab TUD (bron: Tektoniek)

06 april 2017: In het nieuwe interdisciplinaire Master keuzevak 'Making' staat praktijkgericht, ontwerpend onderzoek vanuit het materiaal beton centraal. 40 Masterstudenten Architectuur (Complex Projects & Form Studies) en Civiele Techniek van de TU Delft zijn in februari gestart en presenteren hun resultaten op 6 april a.s. Making wordt afgerond met een architect Lukas Schwind!


Tektoniek presentaties 'Making' en lezing Lukas Schwind over Dämmbeton


Presentaties nieuw Master keuzevak 'Making'

De studenten werden ongetwijfeld aangetrokken tot de doe-factor: je eigen betonnen constructieve element ontwerpen en zelf maken in een hands-on workshop. Inmiddels hebben zij kennis opgedaan van verschillende typen beton, onder andere door een serie prisma's te storten en constructief te beproeven. Speciale aandacht was er voor gerecycled beton: wat is het en wat kan je ermee?


Op 6 april presenteren de tien groepen hun bevindingen en resultaten. De betonnen modellen die zij tijdens Making hebben gemaakt zijn tevens te zien; ze tonen de integrale verkenning naar vorm, textuur en constructie.
meer info TUD Architectuur Complex Projects & Form Studies


Lezing Lukas Schwind over Dämmbeton: lichtgewicht, thermisch isolerend beton

Lukas Schwind was van 2004 tot 2015 werkzaam bij het wereldberoemde David Chipperfield Architects (vestiging Berlijn) o.a. als projectarchitect van het nieuwe David Chipperfield Office in Berlijn aan de Joachimstrasse. Bijzonder zijn de monoliete wanden in Dämmbeton. 


Dämmbeton
Ook in Duitsland zijn de eisen ten aanzien van thermische isolatie de laatste jaren aangescherpt. Bij de uitbreiding van het kantoor aan de Joachimstrasse, dat uit vier bouwvolumes bestaat, betekende dat dat de gevels van de eerste drie bouwblokken zijn gemaakt met 50cm dik Dämmbeton, maar dat tegen de gevels van het vierde blok een extra laag isolatie nodig was. Anders waren wanden nodig van 90cm dik. Voor de aanscherping van die eis mocht gecompenseerd worden met de (extra goede) isolatiewaardes van dak en ramen; tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Het toegepaste Dämmbeton is 1200 kg/m3, de lambda-waarde bedraagt 0,40 W/mK en de druksterkte is circa 20 N/mm2. Het toeslagmateriaal bestaat uit een mix van gecalcineerd vulkanisch gesteente (ca. 575 kg/m3 Vulcamix) en geëxpandeerd glas (ca. 195 kg/m3 Liapor).

Dämmbeton is een variant op Warmbeton.

meer info Nederlandse ontwikkeling Warmbeton

 

programma
16:30 ontvangst en bezoek expo ‘Making’
17:00 korte presentaties van de studenten over ‘Making’
18:00 lezing Dämmbeton: lichtgewicht, thermisch isolerend beton - Lukas Schwind
19:00 borrel tot 20:00


dag donderdag 6 april
plek Zaal A - TU Delft Bouwkunde, Julianalaan 134
tijd 16:30 - 20:00u
toegang gratis
aanmelden verplicht

organisatie Tektoniek platform over architectuur in beton
contactpersoon Coen Smets 

 

U bent van harte welkom!

 

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl