Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting External over Energiebeheersing in de bouw

 duurzaam bouwen

02 mei 1996: Verslag van de tweede Booosting External bijeenkomst in het Forum-gebouw van het Energie Centrum Nederland (ECN) op 31 januari 1996. Technologiedag in het teken van energie.


2e Booosting External

Technologiedag in het teken van energie

Dit onderwerp is bijzonder actueel, gezien de recente invoering van de zogenaamde Energie Prestatie Norm, waarbij in verhoogde mate in het ontwerp van gebouwen rekening gehouden moet worden met een gunstig(er) energiegebruik. Zo'n zestig (60) personen namen dan ook de moeite om naar het prachtig in de duinen bij Petten gelegen ECN complex te komen.

Gezien de doelstelling van deze serie bijeenkomsten (Technologie-overdracht naar de bouw) was het verheugend om te kunnen constateren dat de samenstelling van de respondenten zeer divers was: architecten, bouwers, ingenieursbureaus. leveranciers, energie- en milieu-adviseurs en onderzoekers. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Hans Kamphuis betraden een keur aan specialisten het spreekgestoelte. De lezingen waren van bijzonder hoog gehalte:

Prof. dr ir H.H. van den Kroonenberg gaf een perfecte analyse van de ervaringen opgedaan met kennistransfer van kennisinstituten naar (met name) het Midden- en Klein Bedrijf (MKB). Kern van de problematiek is het ontbreken van kennisdragers in het MKB; hiertoe zijn inmiddels van overheidswege een aantal regelingen ingevoerd die tegemoet komen aan de financiële last van (dure) academici en HBO-ers. 'Kennis moet stromen' was het parool en daartoe moet het achterhaalde lineaire transfermodel omgezet worden in een gesloten netwerkmodel. En dat is nu precies waar Booosting nu alweer 8 (!) jaar voor staat.

Ir C. Zydeveld gaf op beeldende wijze aan dat energiebeheersing kan beginnen met uiterst eenvoudige middelen, beginnend in het stedebouwkundige plan: oriëntatie van gebouwen, bereikbaarheid, materiaalgebruik in relatie tot de oriëntatie op de zon. Onduidelijk is of de zo door ECN gepropageerde massaliteit van gebouwen de enige juiste oplossing is: vanuit de diverse experts in de zaal werd hierover genuanceerder gedacht.

Ing. FA. TM. Ligthart verzorgde een toelichting op het 'energie-zuinigste gebouw van Nederland': het nieuwe kantoorgebouw van het ECN. Tijdens deze toelichting bleek zelfs dat het gebouw zo aangenaam werkt dat zowel Ligthart als Zydeveld regelmatig dit kantoorgebouw als woning gebruikt. Bij het ontwikkelen van het gebouw is met name gelet op een ideale vorm (de kubus, die het dichtst de bol benadert), de indeling (werkruimten aan de gevel) en het gebruik van materialen (massaal dus!).

Prof ir C.A.J. Duyvestein, directeur van Buro voor Onderzoek en Ontwerp voor het Milieu (BOOM) re Delft, maakte de toehoorders duidelijk dat het probleem integraal en middels de strengen stromen, gebieden en actoren (tezamen een lijn vormend) aangepakt dient te worden. In een zeer inspirerend betoog tilde hij het onderwerp op een hoger abstractieniveau om vervolgens met een aantal uitermate praktische voorbeelden te komen.

Prof. ir P.H.H. Leijendeckers sloot de rij sprekers met een verhandeling over de resultaten die met een optimale toepassing van installaties behaald kunnen worden. Een bonte stoet van gebouwen passeerde de revue, waarbij duidelijk werd dat de perceptie die wij van sommige 'energiezuinige' gebouwen voorgeschoteld krijgen (Gasunie, NMB) berust op een volledig foute voorstelling van zaken.

Voldoende stof ter overdenking

Het zal duidelijk zijn: voldoende stof ter overdenking en discussie, waar dan ook gretig gebruik van werd gemaakt. Door een uitgekiend systeem van afspraken tussen de aanwezigen werd een ieder in staat gesteld om met zoveel mogelijk aanwezigen van gedachten te wisselen over de aan te bieden diensten en/of produkten. Een bezoek aan het energiezuinige kantoorgebouw sloot deze technologiebijeenkomst af.

De derde technologiedag: 'Ondergronds Bouwen'
'Ondergronds Bouwen' vormt het onderwerp voor de derde technologiedag van Booosting External, die in juni georganiseerd wordt. Aan de hand van een aantal opvallende voorbeelden uit de praktijk - onder meer Station Blaak en het Beursplein te Rotterdam - laten de sprekers zien dat meervoudig grondgebruik door 'ondergronds te gaan', niet alleen voor infrastructurele voorzieningen maar ook voor andere ruimtes als stations, winkelcentra en uitgaansgelegenheden dé oplossing kan zijn in ons toekomstig ruimtebeleid.

Voor meer informatie en een inschrijfformulier kunt u contact opnemen met Booosting External, Hans Kamphuis of Pauline Padberg-Gijsberti Hodenpijl.

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl