Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag workshop 'de systematiek van de ontwikkeling van bouwcomponenten'

Dit is een activiteit ihkv Booosting Internal
Flexibele plattegronden

01 mei 1995: Kiezen gebruikers een gebouw uit dat op hen lijkt of andersom, worden ze naar mate ze er langer in zitten als hun huis, zoals bazen en hun honden? En wat gebeurt er als er een discrepantie gaat ontstaan tussen baas en huis? Het lijkt een merkwaardig probleem, maar het blijkt het dagthema. Bij OBOM, gehuisvest in het Propaedeuse gebouw voor Scheikunde in Delft is de overeenkomst in ieder geval bijna schokkend: een oud chemielokaal met nostalgische houten bankjes vormt het decor van de lezingen.


Verslag Workshop 'De systematiek van de ontwikkeling van bouwcomponenten' bij OBOM, TU Delft op donderdag 23 maart 1995.

(On)zinvol verzinnen


Flashback: 'omdat de proef telkens mislukt heeft de amanuensis, gehuld in witte stofjas, ter controle de blauwe slang in zijn mond gestoken. 4A heeft de blauwe van zuurstof met de rode van aardgas verwisseld. Rochelend stort hij neer'. Hier is niets veranderd. Het periodieksysteem naar S. Dockx ter rechterzijde, een lekkende kraan met ontroerend ouderwets slangetje: productontwikkeling in mottenballen.

Joop Kapteijn(s) van OBOM, laat aan de hand van steeds chaotischer knopen zien hoever het staat met de informatisering van prefabricage van bouwprodukten. Deze 'nieuwe' produktontwikkeling berust op het ordenen van onderlinge relaties van bouwprodukten. Op die manier worden verwevingen van aan elkaar gerelateerde subsystemen zichtbaar die dan geprefabriceerd kunnen worden, dus vooral niet op de bouwplaats. Deze duidelijke ordeningen van de relaties tussen bouwdelen en eenvoudige knooppunten scheppen voorwaarden voor nieuwe productontwikkelingen, aldus OBOM. Het moge bekend zijn dat over het algemeen een retrospectieve wetenschappelijke benadering eerder descriptief dan prescriptief zal werken. De visuele ondersteuning lijkt dit te bevestigen. Jan Brouwer laat zich sturend ontglippen dat dit systeem niet noodzakelijkerwijs de architect hoeft te stimuleren. De eerste hint.

Victor Thöne, AIO-model Brouwer/Kapteijns '95, vertelt hoe informatisering bij kan dragen aan de ontwikkeling van geprefabriceerde bouwdelen. De bouwdelen moeten onafhankelijk mogelijk van elkaar zijn. Met andere woorden: zo min mogelijk koppelingen tussen de onderdelen, die zo volledig afgewerkt mogelijk op de bouwplaats komen. Het slagen van het concept van prefabricage is afhankelijk van de eenvoud van de aansluitingen. Ontwikkel een database op zodanige wijze dat een grote hoeveelheid gegevens gestructureerd kan worden als prijs, prestaties, invloed op beheerplanning, invloed op bouwplanning en zo voort. De gangbare software loopt vast op de manier waarop tot nu toe deze grote hoeveelheden gegevens worden aangesproken en verwerkt. Die software zal zich, aldus Thöne langs twee lijnen gaan ontwikkelen: regels georiënteerde patronen en ervaringsgeoriënteerde patronen. Dit accumuleert tot invoeren van eindeloze hoeveelheden gegevens om tot oplossingen te komen, wat weer leidt tot nieuwe gegevens, die men op hun beurt weer moet invoeren. Heerlijk: het middel tot doel verheven! Zijn ze dol op bij WVC, krijg je zo geld voor!

Jan Brouwer zijn betoog laat zich als volgt samenvatten: prefabriceren als oplossing voor naadloos bouwen is idealisme. Voordenken in plaats van nadenken, zoeken naar oplossingen die weinig mankracht kosten op de bouwplaats is essentieel. Een dia waarop afgehakte dakpannen, in een hoek geplaatst, geen aansluiting op elkaar vinden toont hoe zinloos er met geprefabriceerde produkten gestoeid wordt. De essentie ligt veel meer in demontabele en uitwisselbare, dus flexibele systemen. Maar ook bij gesloten systemen kunnen aansluitingen tot problemen leiden. Alleen wanneer de serie groot genoeg is kan dit ondervangen worden. Systeembouw mag niet leiden tot verarming van de architectuur, regels hoeven niet tot goede architectuur te leiden, goede architectuur niet tot regels. Juist het ontbreken van systematiek leidt tot interessante architectuur. Hint numero twee.

Verdeeld in subgroepen, twee werkgroepen metaal, één hout, wordt gevraagd een bestaand gevelconcept te heroverdenken, zo men wil te toetsen of te complementeren. Of het zinvol is of absolute onzin om een op de consumentgericht vrij in te delen gevel te ontwerpen, bestaand uit een aantal vaste modules, mag eveneens worden bekeken. We lopen door een mooie gang waar handgebakken tegels de kromming van kolommen voIgen en hoge ramen uitzicht geven op de binnentuin. Het is prachtig weer buiten! Bijna bloesjes-dag! Weer om je jas uit te doen en door een park te slenteren met je gedachten op nul en je blik op oneindig. Niet om geveIs te verzinnen. Maar bouwers zijn doordouwers. Na de thee zitten ze allemaal gebogen over dit hete hangijzer. Het kan verkeren.

Verzin de onzin. In twee groepen (zowel in hout als metaal) komt het Gammasyndroom aan de orde. Gebruikers willen wat hun buren willen en dat is vaak weinig verheffend. Een slimmerik, vrouw maar dit terzijde, zit een haaksysteem te ontwikkelen, want aan die knoop valt het meest te verdienen.

Michiel Cohen blijft roepen dat hij tien jaar geleden al een systeemgevel heeft ontwikkeld, en dat niemand op zo'n ding zit te wachten. AIO-ers proberen machteloos de heren die binnen zijn uit hun tent te lokken: geen flexibele bouwsystemen maken, maar flexibele gebruikers. Als de gevel je niet meer aan staat dan verhuis je naar een gevel die je wel aanstaat. Er rollen pornogevels, billboard systemen, sfeer gevels tijdens de eindronde door het gebouw. Besluiteloosheid blijkt de kern van flexibiliteit. Laten we er van uit gaan dat een gebruiker een gebouw kiest dat op hem lijkt. Gevel als smoel van de gebruiker dus. Verandert de pet van de gebruiker dan wil hij zijn gevel anders. 'Dan doe je je vrouw een balkon cadeau' is een aantal keren in een heavy metal groep, bestaand uit louter academici, aan de orde geweest. Echt waar. Je moet er maar op komen. Het blijft wat onzinvol verzinnen en dat in 904 woorden, da's een vak hoor.

Miente Janzen


aankondiging van deze activiteit

meer info over Booosting Internal

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl