Ontvang onze nieuwsbrief:

Technologie overdracht in de bouw

Uit de Booosting Nieuwsbrief special #27 - maart 1995

01 maart 1995: In het kader van de Subsidieregeling branchecentra voor technologie heeft Booosting een aanvraag ingediend en toegekend gekregen voor het stimuleren van Technologie overdracht in de bouw, getiteld Booosting Internal/ External.


Technologie overdracht in de bouw


In de Subsidieregeling branchecentra voor technologie (SBT) van het Ministerie van Economische Zaken staan regels in het kader van het beleid met betrekking tot kennistransfer, voorlichting en advisering ten behoeve van het midden- en kleinbedrijf. Volgens de regeling hangt het succes van ondernemingen af van de mate waarin en de snelheid waarmee technologische vernieuwingen worden ingevoerd. Dit proces stokt echter bij vel technologische midden en kleinbedrijven in diverse branches.


De Subsidieregeling branchecentra voor technologie heeft tot doel om de branche specifieke technologische kennis bij middelgrote en kleine ondernemingen te vergoten door middel van voorlichting, advisering en scholing. Samenwerking in de bedrijfstak door partijen die alle voordeel ondervinden van een adequate verspreiding en invoering van technologische kennis onder technologievolgende bedrijven zal naar verwachting het gewenste proces van vernieuwing sterk bevorderen. Brancheorganisaties zijn bij uitstek geschikt en in staat om het initiatief en de coördinatie van dit proces op zich te nemen.

In de special bij nieuwsbrief #27 van maart 1995 (pag 18-33) wordt u uitgebreid geïnformeerd over de inhoud van de aanvraag en worden in dit kader te houden activiteiten verder toegelicht.
Deze activiteiten worden tot juni 1996 gesubsidieerd

Booosting en de bouw
Booosting acteert op het snijpunt van de twee kenmerkende en sterk gescheiden disciplines in de bouw: project-ontwerpen en produkt-ontwerpen. In de produktieve sfeer opereren in deze twee disciplines enerzijds de opdrachtgevers, projectontwikkelaars en bouwers en anderzijds produktiebedrijven en toeleveranciers. In de ontwerpende sfeer opereren in deze twee disciplines enerzijds de (project-)architecten en bouwkundige adviseurs en anderzijds de (produkt-)architecten en Industrieel ontwerpers.

Het snijpunt, het bestaansrecht van Booosting, bevindt zich ook op het vlak van produkten materialen versus produktie en bouwwijze. Bouwmaterialen en -produkten ten behoeve van de traditionele bouw zijn bekend, betrouwbaar en beschikbaar; ze zijn verkrijgbaar zonder produktomschrijving, ze worden op voorraad geproduceerd en zijn op afroep beschikbaar en leverbaar, ze worden gekenmerkt door vergaande mechanisering en automatisering. Bouwprodukten ten behoeve van industriële bouwwijzen worden ontwikkeld; zij worden aan de hand van een produktomschrijving met specificaties besteld bij gespecialiseerde industrieën; zij zijn in toepassing bepaald en bestemd en hun positie in het gebouw is bekend; zij worden gekenmerkt door arbeidsintensieve voorbereiding en uitvoering en snelle montage. De traditionele bouwwijze past industrieel vervaardigde produkten toe (algemeen verkrijgbaar); de industriële bouwwijze richt zich op projectgebonden fabricage (op bestelling).

uitdaging
De grote uitdaging die Booosting zich vanaf het begin heeft gesteld, is het ontwikkelen van bouwprodukten die projeçt-ontwerpen stimuleren. Omgekeerd genereren projecten nieuwe bouwprodukten, die moeten worden ontworpen. Booosting onderzoekt, samen met haar aangeslotenen, hoe gebouwontwerp en bouwprodukt elkaar in positieve zin kunnen beïnvloeden.

speerpunten
De bouwsector is volgens TNO een technologie-volgende bedrijfstak. Wat wil zeggen dat de markt bepaalt wat gebouwd moet worden en in mindere mate welke technologie daarvoor nodig is. Het omgekeerde is bijna nooit hel geval. De grote basisinnovaties in de biotechnologie en de materiaalkunde gaan grotendeels aan de bouw voorbij, terwijl afgeleide innovaties slechts via omwegen, bijvoorbeeld via toeleverende sectoren of R&D instellingen de bouw bereiken. Technologie, techniek, innovatie en industrialisatie zijn speerpunten die in de bouwwereld nog onderontwikkeld zijn.

 

Booosting is opgericht vanuit het standpunt dat vereniging van architecten, industrieel ontwerper en producenten de kenniskloof kan slechten en met een collectieve benadering de traditionele barrières kunnen worden overwonnen. Een poging zonder formele stuurgroepen en commissies partijen dichter bij elkaar te brengen en te leren van ervaringen en kansen. De structuur van de stichting met stimulerende en activerende initiatieven is historisch gezien uniek in de bouwwereld. Daar waar vroegere pogingen in formele structuren stuk liepen op het vraagstuk van de positieverbetering van de bouwproductie, wordt binnen Booosting getracht de samenwerking tussen de diverse disciplines te bevorderen.

technologie-transfer
De huidige activiteiten van Booosting zijn voornamelijk gericht op het creëren, instandhouden en versterken van het netwerk van aangesloten leden en het stimuleren van het vormen van clusters van partijen die informatie kunnen uitwisselen en produkten kunnen ontwikkelen, opdat de doelstellingen van Booosting gerealiseerd kunnen worden. Booosting vervult, naast het samenbrengen van de partijen, een adviserende, educatieve en voorlichtende rol. De activiteiten zijn voornamelijk gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Voor de Bouwwereld, die qua innovaties nooit voorop loopt, is het van cruciaal belang dat innovatie vanuit Booosting wordt gestimuleerd. Aandacht voor innovaties zal leiden tot verhoging van de kwaliteit, versnelling en verbetering van de internationale concurrentiepositie. Binnen Booosting worden activiteiten georganiseerd om deze integratie te bevorderen. Booosting is van mening dat voor het bereiken van haar doelstellingen de verschillende partijen die innovaties tot stand brengen, bijeen moeten worden gebracht. Dit om een soepele technologietranfser in de bouwwereld te bewerkstelligen.

 

internal external
Booosting Internal is het eerste deel van het Technologie-kennisproject om partijen uit de verschillende sectoren en/of branches bij elkaar te brengen en de transfer van technologie onderling te bewerkstelligen. Bij de aangesloten leden worden immers technologieën ontwikkeld die ook toepasbaar en interessant (kunnen) zijn voor anderen, met het oog op industrialisering van de bouw. meer info

 

Booosting External is het deel van het Technologie-kennisproject om partijen uit de verschillende sectoren en/of branches bij elkaar te brengen en de transfer van technologie van 'buiten naar binnen' de bouw te bewerkstelligen. In verschillende andere sectoren c.q. industrieën worden technologieën ontwikkeld die ook toepasbaar en interessant kunnen zijn voor de industriële bouw. meer info

 

De ‘Internal’ activiteiten worden door Booosting zelf gerealiseerd, terwijl de 'External' activiteiten zijn uitbesteed aan Hans Kamphuis van adviesbureau Winkelman & van Hessen.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl