Ontvang onze nieuwsbrief:

Vrijgebogen glas is nu mogelijk met Free-D Geometries

Free-D Ruiten op Material Xperience 2016
 TopHat oven. In deze glasbuigoven zitten de verwarmingselementen in de deksel Karel Vollers

15 februari 2017: 3D Green Building glasinnovatie wordt realiteit! De door Free-D Geometries ontwikkelde “Pinbed Wizard glassbending furnace” is de eerste en enige CNC-gestuurde buigoven ter wereld. Commerciële productie van vrijgebogen glas is nu mogelijk!


Vrijgebogen glas is nu mogelijk met Free-D Geometries


de aanhouder wint!
Karel Vollers is pionier in free-form architecture.
Vollers realiseert zich in 1986 (30 jaar geleden!) na het in Brazilië bezoeken van gebouwen ontworpen door Oscar Niemeyer, dat met computergestuurde machines, in de Westerse wereld vrij gebogen vormen in de architectuur mogelijk zouden worden: "Ik vond dat de woonomgeving mooier moest worden. Met eigen gebouwen - maar ik was ook benieuwd naar wat andere ontwerpers zouden maken."

 

Na zijn opleiding tot architect en zijn promotie-onderzoek Twist&Build (TU Delft 2001) startte hij als TU Delft onderzoeker met de ontwikkeling van handgestelde mallen voor vrijgebogen vlakken. In 2007 resulteerde dit in het 1e CNC-pinbed prototype. Het had 64 actuatoren.
In 2011 richtte hij de TU Delft spin-off Free-D Geometries bv op, die een pinbed met 196 actuatoren ontwikkelde. En in 2014 werd hierbij een TopHat glasbuigoven gekocht, die na 100% vergroting, het hele pinbed bedekte.


pinbed en oven
De ruit ligt in de oven op een flexibel oplegvlak. De na opwarmen plastisch geworden ruit, wordt computergestuurd in de gewenste vorm gebogen. Het flexibele ovenbestendige oplegvlak maakt eenvoudige productie van eindeloos veel unieke ruitvormen mogelijk.

De maximale ruitmaten zijn momenteel 900x1800mm met een buighoogte van 400mm.
De op dit nieuwsitem getoonde ruiten waren te zien op Material Xperience 2017. De ruiten zijn warm gebogen en vervolgens gelamineerd. Aanvullende opties zijn chemisch gehard glas en dubbelglas.

Film The Pinbed Wizard® (0:59)

voordelen
Door deze nieuwe techniek wordt:
> de glasbreuk verminderd
> de logistiek in de fabriek verbeterd
> de levertijd verkort

Bijkomende duurzame (!) voordelen: kosten en vervuiling die inherent zijn aan het produceren, vervoeren, opslaan, plaatsen en dumpen van vaste mallen zijn er niet!

next step
In samenwerking met Kas Oosterhuis wordt nu hard gewerkt aan een toren met geprint beton en gevouwen glas. Wordt vervolgd.
Vollers heeft de laatste jaren (bijna) al zijn tijd besteed aan de ontwikkeling van deze techniek; het updaten van zijn websites is erbij ingeschoten. Dat staat ook op de planning.

partners
Free-D Geometries ontwerp en ontwikkeling Pinbed Wizard
AGC leverancier glas
AG&T harden ruiten
Viskon lamineren glas
Van Lagen Metaalbewerking malproductie
Scholtus Metaalwerken waterjet glas snijden

Karel Vollers is architect en werkzaam als universitair docent aan de faculteit Bouwkunde TU Delft, afdeling Architectural Engineering+Technology, leerstoel Productontwikkeling.
Van 2005 tot 2010 was hij secretaris van Booosting.

meer info
Karel Vollers Free-D Geometries / FDTechnologies.eu
06 5311 9113 + info@free-d.nl

Free-D.nl database over niet-orthogonale gebouwen

Van harte proficiat!

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl