Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 14 van Joost Heijnis: Kennis

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

16 januari 2017: VMRG Bright Inspirations - column 14 van Joost Heijnis voor Gevelbouw 6-2016.


Kennis

 

Het merendeel van de projecten waar ik momenteel aan werk bevindt zich in de uitvoeringsfase. Persoonlijk vind ik dat de meest dynamische en uitdagende fase. Hoe goed je bestek ook in elkaar zit of hoe betrokken de aannemer ook is, het blijft een vrij onvoorspelbare periode. Het meest interessant is misschien wel de soms compleet andere invalshoek die uitvoerende partijen hebben op de opgave, dan je zelf had gedurende het ontwerp ervan. Dat leidt niet zelden tot verrassingen, maar toch ook even zo vaak tot leermomenten en nieuwe inzichten.

 

Zo werden we onlangs geconfronteerd met een opmerking van een van de bouwers waardoor de frons in mijn voorhoofd een ongekende kromming vertoonde. Wat was nu het geval: de aannemer had geconstateerd dat de isolatie die wij hadden getekend ter hoogte van de funderingsbalken eigenlijk niet nodig was. En wel om het feit dat er geen EPC-berekening door ons was gemaakt. In zijn ogen niet meer dan een logisch gevolg van het een op het ander. Het project in kwestie betreft echter een gebouw met een functie die niet EPC-plichtig is. Ze bestaan nog. Echter, zoals u weet stelt het bouwbesluit ook aan deze gebouwen een basis isolatie-eis. Gelukkig maar. Maar dat is toch basiskennis?


Na wat onschuldig leedvermaak, gevolgd door een belerend vingertje, besefte ik me dat ik, ondanks dat ik een stevige universitaire opleiding heb genoten, ook nauwelijks met het Bouwbesluit te maken heb gehad tijdens mijn studie. En dat ik dus ook het meeste in de afgelopen vijftien jaar heb moeten leren. Hoe kon ik dan nu die jonge werkvoorbereider kwalijk nemen dat hij een dergelijke redenatie opzette? Direct daarna stelde ik vast dat ondanks dat 2020 (het jaar waarop alle nieuwe gebouwen ‘’bijna energieneutraal’’ moeten zijn) erg dichtbij is en dat we nog een hele lange weg te gaan hebben………

 

Joost Heijnis

projectleider architectenbureau cepezed

2012 - 2016 voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 6-2016 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl