Ontvang onze nieuwsbrief:

Presentaties en verslag Brand! over de virtuele realiteit van brandveiligheid

   Kaasplanken uit Kaaspakhuis Gouda worden atriumbekleding (bron: MEI a&p / foto: Jeroen Musch)

19 december 2016: Dinsdag 13 december was Booosting te gast bij aangeslotene Efectis te Bleiswijk. Efectis Nederland is een technisch dienstverlener die zich geheel richt op alle aspecten van brandveiligheid. Hier een indruk van de middag over de virtuele realiteit van brandveiligheid met een link naar de presentaties.


Brand!

Op het programma stond een aantal lezingen over de verschillende aspecten en slimme benaderingen van brandveiligheid in gebouwen. De aanwezigen werden ook rondgeleid in het laboratorium en uiteraard was er een brandproef.

Presentatie Sjoerd Bakx van Efectis NL

Na het welkomstwoord beet Sjoerd Bakx van Efectis het spits af. Hij nam de aandachtige aanwezigen mee in de virtuele realiteit van brandveiligheid. Voordat nieuwe materialen en/of nieuwe oplossingen voor brandveiligheid toegepast mogen worden in de bouw moeten deze getest worden op brandveiligheid. Hiervoor ligt een aantal “standaarden” vast over hoe, hoe lang en waarop (bezwijken, vlamdichtheid, thermische isolatie en/of warmtestraling) er getest moet worden. Echter, elke situatie is anders. Dus ook als iets getest is, betekent dat niet dat het in een gebouw precies zo uitpakt als van tevoren was berekend. Het blijft een virtuele brandveiligheid waarbij men altijd het gezond verstand moet gebruiken.

Presentatie Creatief ontwerpen

Joost Heijnis van architectenbureau cepezed

De tweede lezing was van oud Booosting voorzitter Joost Heijnis van architectenbureau cepezed. Hij ging in op de complexiteit van het voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen vs. gebruikerseisen. Denk hierbij aan technische uitdagingen zoals •(te grote) compartimenten vs. flexibiliteit, •transparante brandscheidingen, •(vaste) inrichting en gebruikers, •vluchtafstanden en renovatieprojecten en •brandoverslag van buitengevels. Aan de hand van een aantal voorbeeldprojecten gaf Joost aan hoe men op een creatieve manier toch kan voldoen aan de geldende brandeisen. En kan het ontwerptechnisch echt niet opgelost worden, dan zijn er altijd nog de sprinkler en watermistsystemen.


Presentatie De virtuele oven

Berend Groeneveld van InterDam

Voor de demonstratie van een echte brandtest, eerst nog een lezing over de virtuele oven van Berend Groeneveld van InterDam. Hoe kan je in de ontwerpfase al inschattingen doen over hoe een nieuw product of ontwerp zich bij een brand gaat gedragen? Dit kan door in specifieke softwarepakketten je nieuwe ontwerp te testen in een virtuele oven. Belangrijk is om de juiste inputgegevens te gebruiken voor FEM-modellen. Deze krijg je door praktijktesten uit te voeren en de testresultaten weer te verwerken in de FEM modellen. Zodoende worden de modellen steeds slimmer en kunnen ze steeds beter de gedragingen van een ontwerp bij een brand voorspellen en ook kunnen zij veel praktijktestkosten besparen. Berend deelde ook een aantal filmpjes van brand- en explosietesten die Interdam heeft laten uitvoeren.

 

1e filmpje Firetest XL Door (2:58)

In juni 2016 heeft InterDam de grootste branddeur die ooit is getest, laten testen bij Efects. De deurmaten zijn 4,3m hoog en 3,3m breed. De XL deur is nu gecertificeerd A60, EI60, EI90 en EW240.

2e filmpje Firetest after blast (4:04)
InterDam IDM ProPanels weerstaan 120 minuten carbonfire met een druk van 1 bar. Om dat te bewijzen heeft InterDam succesvol hun panels getest op 14 juni 2013 bij de BRE-testfaciliteit in Watford - UK.

Rondleiding

Tijdens de rondleiding kregen we een indruk van de verschillende laboratoria en brandovens van Efectis. In de grote hal stond een grote betonconstructie in brand. Deze brand vond plaats in de gesloten constructie, behalve een beetje rook zagen we weinig van de brand zelf. De speciale brandtest voor deze bijeenkomst konden we zien achter glas. Hoewel het geen enorme brand was, kreeg men wel een duidelijk beeld hoe een brandtest in praktijk in zijn werk gaat. Tijdens de test werden houten planken gebruikt die waren voorzien van een koolstof toplaag met houtnerf. Deze bleek redelijk goed bestand tegen brand.

Tegenlezing

Robert Platje van Mei architects & planners

De Booosting Tegenlezing werd verzorgd door Robert Platje van Mei architects & planners. Uiteraard is niemand tegen het zo goed mogelijk voorkomen en uitbreiden van brand in gebouwen, een lezing tegen de besproken onderwerpen was het dan ook niet. Robert nam ons wel naar een boeiend renovatie- en transformatieproject van Mei in Gouda: Het Kaaspakhuis. Dit Rijksmonument wordt momenteel getransformeerd tot woongebouw met ruim vijftig loftappartementen. Leuk detail is dat de 40 kilometer oude kaasplanken worden hergebruikt om het atrium te bekleden. Hiervoor moeten de planken wel met een brandvertragend middel worden geïmpregneerd. Het karakter van de kaasplanken blijft behouden.


Maurits van Waardenberg
Raad & Daad Subsidie advies
Booosting penningmeester t/m deze meeting

 

Aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl