Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 13 van Joost Heijnis: Managen

08 december 2016: VMRG Bright Inspirations - column 13 van Joost Heijnis voor Gevelbouw 5-2016.


Managen


Ze lopen al een tijd rond in de bouwwereld: managers. Op zich hoef je er geen last van te hebben en met een beetje souplesse kun je er wel om heen werken. Maar zo nu en dan tref je een ‘’echte’’. Deze heet dan meestal projectmanager en is dan van een of ander managementbureau. En niet zelden in zulke gevallen bezorgt deze je dan meer werk dan hij of zij je uit handen neemt. Echt ontzorgen, iets wat ik wellicht onterecht van iemand in deze functie verwacht, is er niet bij. Soms verdenk ik ze ervan dat ze hun eigen werk creëren. Dat ze zichzelf onmisbaar proberen te maken door het actief zoeken naar problemen die opgelost moeten worden. En als deze er echt niet blijken te zijn worden ze terplekke verzonnen. Al is dat wellicht iets te complot-theoretisch. 

 

Maar het erge is dat er steeds meer managers komen. Ik had onlangs zitting in een vergadering waar niet alleen een projectmanager aanwezig was, maar ook een procesmanager. Wat zou het verschil zijn? Maar daar bleef het niet bij. Zo werd ook een risicomanager voorgesteld (lijkt me een doodeng beroep), een verificatiemanager en een heuse raakvlakkenmanager. Jemig. Ik zag door de bomen het bos niet meer en besefte me tegelijkertijd dat het aantal managers nu definitief het aantal ontwerpers had overstegen.

 

De dikke Van Dale leert dat ‘’managen’’ besturen of zelfs leiding geven betekent. En dat kan natuurlijk niet met vijf man sterk. Het wordt dus hoog tijd om een paar managers weg te managen.


Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed
voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 5-2016 van VMRG

Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl