Ontvang onze nieuwsbrief:

Test façade Leasing TU Delft

Gevel buitenzijde (bron: VMRG)
Gevel binnenzijde (bron: VMRG)

04 oktober 2016: AluEco en de TU Delft hebben op 21 september jl. een mock-up van een integrale circulaire gevel geïntroduceerd. De Façade Research Group van de Faculteit Bouwkunde TUD ontwikkelt met het pilotproject ‘Façade Leasing’ een circulair businessmodel met multifunctionele gevels als ‘performance delivering tools’.


Test Façade Leasing TU Delft

De 'oefen'gevel heeft verschillende functies die zijn verdeeld over vier type panelen. Het eerste paneel beschikt over de basis functionaliteiten van een traditionele gevel. Het tweede wekt energie op en is gekoppeld met een ventilatie-, verwarming- en koelingunit. Het derde paneel laat verschillende zonweringtechnieken zien en het laatste heeft een nieuwe type buitenzonwering met metalen lamellen. De ramen in de gevel worden automatisch aangestuurd. Deze zijn samen met de zonweringunits en de ventilatievoorziening aangesloten op een wifi-netwerk. Via een tablet zijn alle onderdelen te besturen.

Testplek Façade Leasing
Het doel van de mock-up is circulaire businessmodellen te ontwikkelen. Dit pilotproject is een potentieel concept voor de toekomst van de gevelsector. De klant is niet langer de eigenaar van een aantal bouwelementen, maar huurt deze van de fabrikant op basis van lange termijn contracten. Het gevelleasen maakt het o.a. mogelijk: •versnellen marktintroductie nieuwe bouwtechnieken •optimaliseren demontage en hergebruik •recycling van componenten en materialen.

Samenwerking
Bijzonder aan dit project is dat er heel veel uiteenlopende bedrijven intensief samengewerkt hebben aan een nieuw concept. De initiators van dit concept zijn de Façade Research Group van de TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG, Schüco, Alcoa | Kawneer, Reynaers, SAPA en Hueck.

Meer info
VMRG - Jolanda Verschuur

jolanda@vmrg.nl


TUD Façade Leasing - Tillmann Klein

facadeleasing@tudelft.nl 

Bronnen
Tijdelijke gevel TUD als onderzoek naar circulair bouwen S&A
TU Delft Façade leasing 

VMRG Nieuws


Bezoekadres mock-up
TU Delft Gebouw 36
Faculteit EWI (Elektrotechniek Wiskunde Informatica)
Mekelweg 4 - 2628 CD Delft

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl