Ontvang onze nieuwsbrief:

KNAW minisymposium Maison d’Artiste prototype en publicatie boek

22 september 2016: Reconstructie en ontwikkeling van het Maison d’Artiste prototype. Een minisymposium over de bijdragen vanuit de TU Delft aan het legendarische Maison d’Artiste, dat in 1923 werd ontworpen als kartonnen maquette door Theo van Doesburg en Cor van
Eesteren, en kort daarop helaas verloren ging.


KNAW minisymposium ‘Maison d’Artiste prototype’ en publicatie boek

 

In de architectuurgeschiedenis spelen de foto’s van het Maison d’Artiste een belangrijke rol als aanjager van De Stijl en voorloper van het Internationale Modernisme. Gezien het eeuwfeest van de oprichting van De Stijl in 1917 heeft Mick Eekhout (afdeling Bouwtechnologie, TU Delft) het idee om de nogal onverwachte en verrassende reconstructies van zijn studenten uit 2002/2003 alsnog te publiceren in een boek. In de jaren ’80 zijn er 2.000 bouwplaten (schaal 1:100) verkocht van het Maison d’Artiste. Sinds die tijd staat er ook een 1:50 model in ‘De Stijl’- leugel van het Gemeentemuseum in Den Haag. Het Maison is een bekend ontwerp.


De tweedejaarsstudenten bedienden zich van avantgarde reconstructiemethoden en apparatuur,
afkomstig uit de geodesie/vliegtuigverkenningen en colorimeters. Om oop basis van acht zwartwitfoto’s een digitaal model van de geometrie en de originele kleurencompositie te reconstrueren. De afmetingen bleken tot 15% te verschillen van de modellen uit de jaren ’8. De kleurencompositie bleek ook fundamenteel anders te zijn dan de modellen uit die jaren. Het centrale trappenhuis bleek vlammend rood en niet zwart, hetgeen een heel andere ontwerpindruk geeft. Beide resultaten waren wetenschappelijke reconstructies van het originele ontwerp uit 1923. Een kwestie van voortschrijdend inzicht en het gebruik van de modernste methoden en technieken 20 jaar later.

 

Daarna zijn de studenten verder gegaan met het engineeren en bouwen van een model (schaal 1:5), het prototype genoemd, dat sinds 2004 op verschillende locaties in Delft als kunstwerk te zien is. Het is 4m hoog, 4m breed en lang, men kan er omheen lopen als groot en indrukwekkend ontwerpmodel. Het eventueel werkelijk bouwen in schaal 1:1 zal ook nog veel complicaties geven, het ontwerp was de bouwtechniek 100 jaar vooruit! Door de vele, naar buiten staande rechthoekige volumina die schijnbaar willekeurig op elkaar gestapeld zijn en hangen aan een kleine kern, is het in werkelijkheid bouwen van het ontwerp heden ten dage nog steeds een zeer grote uitdaging. Een complexe staalconstructie en lichtgewicht sandwichwanden en- vloeren zouden het werkelijk bouwen mogelijk maken.


Nu er verschillende tentoonstellingen in verschillende Nederlandse musea over 100 jaar De Stijl worden voorbereid en er plannen zijn tot realisatie, leek het opportuun om de bevindingen van de studenten en staf van de TU Delft aangaande het Maison d’Artiste te bundelen en te publiceren in een minisymposium en in een boekwerk. Dat is de culturele bijdrage vanuit de academische wereld aan het fenomeen van het wereldberoemde Maison d’Artiste, waarover dus 100 jaar na het ontwerpen nog steeds gediscussieerd wordt.

 

dag do 22 september 2016
tijd 18:00 - 20:00u
plek KNAW, Kloveniersburgwal 27, Amsterdam

toegang gratis 
aanmelden verplicht > mail Mick Eekhout of Ella Uijtdewilligen
het boek is tijdens het minisymposium te koop

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl