Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Rewa Axall 14 november 1995

Bezoek aan het kinderdagverblijf in Monster
Detail Axall bouwsysteem Op naar de Pier in Scheveningen!

14 november 1995: 'Industriƫle produktie onderscheidt zich van ambachtelijke produktie door een verregaande arbeidsdeling met scherp omschreven taken en daardoor mogelijk gemaakte mechanisatie bij een continue massa- of (althans) serieproduktie, alsmede door een betere organisatie die nodig is om een en ander mogelijk te maken en er vol profijt van te trekken', aldus van Zwet in Industrialisatie van de traditionele woningbouw (Bouw 23, juni 1965).


Verslag projectbezoek Rewa Axall 14 november 1995
Klik-klakken: het geluid bij een volgzame bouwwijze


Het is nu 30 jaar later. De massawoningbouw is voorbij. De aanbodmarkt is een vraagmarkt geworden. De bewoner wordt als een volwassen consument beschouwd. Maar tegelijkertijd treedt gezinsverdunning, dubbele vergrijzing en herintreding op. De nieuwbouw voor zwakke partijen in de markt, zoals asielzoekers, ouderen en minder valide mensen is onbetaalbaar. De roep om een anders georganiseerde bouwproduktie, een ander produkt uit een andere sfeer wordt regelmatig gehoord. Flexibiliteit, aanpasbaarheid, kwaliteit, hergebruiks- gericht bouwen, variatie, duurzaamheid, levensduur en concurrerende prijzen zijn volgens deskundigen de 'nieuwe' sleutelwoorden. De systeembouwers liggen op de loer! Axall is de naam. De A omdat het dan van zelf vooraan in de lijsten verschijnt. De X als magisch symbool voor de synthese tussen het een en het ander, tussen voor en achter, tussen heden en toekomst. En all omdat daarin ligt besloten dat het op allerlei situaties is toegesneden.

Wijfelend
Aldus een nauwelijks in toom te houden Jan van Ham over zijn roerend goedbouwsysteem. Booosting mocht als eerste belangstellende kennis nemen van de eerst geborene te weten een kinderdagverblijf op de grens tussen Monster en Kijkduin. Zo stonden we ietwat beduusd bij het bouwwerk dat nog maar pas in gebruik is. Beduusd omdat we niet wisten waar we naar moesten kijken. De crux van het bouwsysteem is niet zomaar te lezen. Wijfelend probeerden we onze vingers en nagels langs de voegen te laten lopen. Elke onregelmatigheid was aanleiding voor een vraag. Maar deze bestierf op de lippen: zoiets doe je niet bij een pas geborene. Het ontwerp stond niet ter discussie.

Het ging in eerste instantie louter om de door Axall ontwikkelde bouwelementen die keurig droog om stijlen waren geschoven en die na verloop van tijd kunnen worden ontmanteld om vervolgens bij een volgende opdracht kunnen worden ingezet. Statiegeld op bouwelementen dus. Dat komt goed uit in een markt waar sleutelwoorden als levensloopbestendig, hergebruiksgericht, ketenbesluitgevoeligheid en de terugverdienbaarheid bovenaan prijken. Soms vraag je je wel eens af welk vakgebied het betreft als de woordenstroom is opgedroogd. Enkele korte lessen voor hen die de systeembouw een warm hart toe dragen:
• leidingsystemen die klikklakken hebben de toekomst,

• altijd in een gesloten formule want anders gooi je je eigen glazen in,

• volgzame bouwwerken vragen om duurzame materialen,

• tijdelijke hybride bouwwerken kennen een levensloop met een gunstig terugverdieneffect.

Bijzondere Bouw Begrippen
Op de pier werd het verhaal uit de doeken gedaan. Heel actueel, in een echte Van der Valk, die er godzijdank niet als een verschaald eerstejaars ontwerp uitziet. Maar dat komt onder andere doordat het moederbedrijf REWA aan de basis stond en de familie intensief het concept van architect Van der Breggen - een aerodynamisch ei - heeft becommentarieerd. REWA heeft er niet zo lang geleden een van de Aluminium Awards mee in de wacht gesleept. Charles Engels (projectleider) legde ons uit dat een en ander slechts heeft kunnen plaatsvinden op een dergelijke bouwlocatie dankzij een volledige topografische prefabricage. Waarmee wij ons woordenboek Bijzondere Bouw Begrippen (BBB) weer aardig konden verrijken. De conceptongevoeligheidsgraad (BBB) van het interieur is overigens hoog. Binnen een straal van vijf meter en tot op ooghoogte is er geen onderscheid met een reguliere vdV. Maar daar buiten valt het oog op de oneindige zee. De boulevard met zijn gevallen architectuur is ver genoeg verwijderd. Als het donker wordt en de lichten worden ontstoken rest het patroon.
Het overbodige verdwijnt, het wezenlijke blijft.
De zee heeft daar geen last van.

Tegenlezing

De tegenlezing van At Tuns ging over de derde huid. Gebouwen zonder huid zijn beter. Als je over de gevel moet gaan nadenken vervliegt de architectuur. Alleen een vriendin kan je bewegen tot de aanvaarding van een derde huid. Zelfs de rijtjeswoning vertoont dan haar zwijgende poëzie. We waren er stil van. De tekst is verkrijgbaar bij het secretariaat. Rustig laten inwerken.

Jan Westra

 

Aankondiging projectbezoek Axall: roerend goed bouwen

Cobouw dec 1996: Lego-achtig bouwsysteem maakt gebouw demontabel

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl