Ontvang onze nieuwsbrief:

Voor(r)uit

foto: Leon van Woerkom
Joost Heijnis' afscheidswoord op het congres Digitaal Vakmanschap in de Architectuur (15 juni TUD)  Robert Capel (Octatube) volgt Joost op als voorzitter

26 juli 2016: Afscheidscolumn van Joost Heijnis, voorzitter van september 2012 tot juni 2016.


Voor(r)uit

De voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel. Inmiddels een bekende uitspraak binnen de Booosting gelederen. En het is waar. Achteruitkijken heeft niet erg veel zin al heb ik van een oude wijze man geleerd dat wanneer je niet weet waar je vandaan komt je ook niet weet waar je heen moet.
Maar die voorruit is niet alles. Ik kijk ook graag opzij want daar valt ook veel te ontdekken. En dat is wat we bij Booosting ook veel doen. Althans: het is meer om ons heen kijken. En dat even los van je werkomgeving en dagelijkse focus. Want wat is er nu leerzamer dan in een inspirerende omgeving met soortgenoten luisteren naar en discussiëren met experts die soms een verrassend andere kijk hebben op de materie?


En die discussie is waar het vaak om draait bij Booosting. Zonder discussie vond (en vind) ik bijeenkomsten minder succesvol. Dan verwordt een programma tot het slechts zenden en absorberen van informatie. Een discussie zorgt voor een verdieping van het onderwerp. Een verdieping die door een enkele expert in een college-achtige setting nooit gegeven kan worden, hoezeer hij of zij ook is onderlegd in het onderwerp. Ook hier geldt: ‘’If everybody is thinking alike, someone isn’t thinking’’.
Een middel om de discussie na een reeks enthousiaste verhalen op gang te brengen en te houden is de door Booosting uitgevonden tegenlezing. Een middel dat fantastisch kan werken. Punt is dat het vaak lastig is om een geschikte persoon te vinden die een dergelijke lezing kan verzorgen. Ga maar na: je staat toch maar even het tegenovergestelde te beweren van hetgeen je voorgangers net hebben verkondigd. Ook is het lastig om iets anders dan de massa te vinden, bijvoorbeeld van een onderwerp als duurzaamheid. Niemand is tegen een meer duurzame samenleving. Echter de exacte invulling daarvan verschilt van persoon tot persoon sterk. Juist die verschillen zoeken we altijd op.

 

Als voorzitter kun je natuurlijk enigszins je eigen mening of visie over een bepaald onderwerp tot uitdrukking laten komen tijdens een bijeenkomst, een workshop of een programmalijn. Tegenlezingen zijn echter wat mij betreft meer voorbehouden aan personen buiten het bestuur.
Ik heb het grote genoegen gehad bijna vier jaar aan het stuur gezeten te hebben. Ik ken de voorruit en het zijraam dus maar al te goed. Maar het is ook goed toeven op de achterbank. Ook is het vanaf daar wat makkelijker om er een andere mening op na te houden. En bovendien: als iemand anders stuurt zie je weer nieuwe dingen.

 

Tot ziens bij Booosting!


Joost Heijnis

MT & projectleider architectenbureau cepezed

 

Nieuwe voorzitter: Robert Capel

Boek Digitaal Vakmanschap in de Architectuur


 


Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl