Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Ontwerpoptimalisatie

Ontwerpoptimalisatie Communication Tower A2 (bron: ABT)
Case Communication Tower A2 (bron: ABT) Case Communication Tower A2. Architect: broekbakema (bron: ABT) Ontwerpoptimalisatie The Bubble The Bubble, dome America Today Eindhoven (bron: Octatube)

27 juni 2016: Ook tijdens de laatste editie van Building Holland heeft Booosting op 23 maart 2016 invulling geven aan één van de S&A talks. Net als vorig jaar werd een actuele ontwikkeling in ons vakgebied voor het voetlicht gebracht. Dit keer stond "ontwerp optimalisatie" centraal.


Verslag Ontwerpoptimalisatie

ism Stedebouw & Architectuur


Building Holland Amsterdam RAI, 23 maart 2016


Dankzij steeds krachtiger computers en softwarepakketten is het mogelijk voor elke vraag de meest optimale oplossing te bepalen. In essentie is ontwerpoptimalisatie niets anders dan het samen opstellen van spelregels voor een digitaal model en vervolgens de computer het optimum laten bepalen bij deze gegeven spelregels.


Of het gaat om de zuinigste, lichtste, meest compacte, duurzaamste, etc... oplossing; de computer geeft het antwoord. De mogelijkheden lijken onbegrensd.
Booosting secretaris Gyuszi Florian (ABT) introduceert het onderwerp.

Als voorbeelden van te behalen optimalisaties noemt hij:
• Optimale gebouwvorm;
• Optimale indeling (bijv. beste indeling van parkeervakken voor een parkeergarage);
• Minder gebruik van materialen; past goed in het huidige duurzaamheidsbesef;
• Efficiënt produceren;
• Disciplines…beter integreren.

Bij al deze voorbeelden geldt, dat vooraf spelregels gegeven zullen moeten worden voor de te behalen optimalisaties. Een spelregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat afmetingen van elementen niet boven een maximale grootte mogen uit komen, of dat er niet meer dan een X aantal variaties in elementen mogen zijn.

Duopresentatie

Twee jonge structural engineers vertegenwoordigen vanmiddag twee Booosting organisaties van het eerste uur: Chris van der Ploeg van ABT en Koos Fritzsche van Octatube. Zij laten aan de hand van verschillende voorbeelden zien hoe deze theorie in de praktijk inmiddels wordt toegepast.
Hun inspirerende duopresentatie is wel symbolisch voor de ontwikkeling waarin ontwerpers steeds vaker de samenwerkingopzoeken. Immers twee weten weten atijd meer dan één.

 

Chris van der Ploeg geeft aan: “Leg de focus op het totaalsysteem, op het totale ontwerp tijdens het ontwerpproces.” Stel gezamenlijk parameters vast om varianten te kunnen blijven berekenen en zo een overall beter ontwerp te maken. Zo helpt de computer ons, vinden we betere alternatieven en blijft ook ontwerpvrijheid langer in het proces behouden.” Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van de Communicatiezuil nabij de A2 in Limburg. In dit ontwerp werden spelregels van architect, constructeur en staalbouwer samengevoegd om een gezamenlijk optimaal ontwerp te vinden op functioneel, esthetisch, constructief en uitvoeringsgebied.


Koos Fritzsche: “Het vastleggen van spelregels, grenzen maar vooral mogelijkheden is belangrijk om elkaar te helpen bij het komen tot een optimum. Door het gezamenlijk vastleggen van oplossingskaders waarbinnen door de verschillende partijen kan worden geoptimaliseerd, kan een zowel architectonisch als productietechnisch optimaal ontwerp worden gerealiseerd. De computer kan hierbij worden ingezet als interactieve optimalisatie omgeving. Vroege samenwerking en inzicht in ontwerp en productiemogelijkheden van verschillende partijen leidt tot duidelijkere communicatie dan discussie over beperkingen en regelgeving. Samen optimaliseren resulteert in niet alleen een mooi, ook een maakbaar gebouw!”

De presentatie en film Ontwerpoptimalisatie

Aankondiging Booosting Talk Ontwerpoptimalisatie

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl