Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag 2 Congres en boek over Digitaal Vakmanschap in de Architectuur

Digitaal Vakmanschap in de Architectuur is deel 3 uit de Booostingserie Ontwerpen in de Fabriek
Team Matroesjka bouwt de boog op in de Berlagezaal Detail viaduct uit de presentatie van Maurice Nio Rara wat is dit? En rarara hoe is dit gemaakt? Multi zaktoool uit de presentatie van Marcel Bilow

20 juni 2016: Afgelopen woensdag 15 juni 2016 vond de Booosting boeklancering van Digitaal Vakmanschap in de Architectuur, het derde deel in de serie Ontwerpen in de Fabriek plaats. Het was een dag met een bijzonder goed gevuld programma, zo’n tien korte lezingen, allen van voorlopers in hun vak. De Berlagezaal op de faculteit Bouwkunde in Delft zat vol met een gevarieerd gezelschap, van jong tot oud, student tot praktijk en architect tot constructeur.


Verslag 2 Congres en boek over Digitaal Vakmanschap in de Architectuur


De dag werd geopend door (nu-oud)voorzitter Joost Heijnis, waarna Frido van Nieuwamerongen (oud-Booosting bestuur en initiatiefnemer workshops) de workshops en de filosofie achter Ontwerpen in de Fabriek toelichtte. Hierna was het woord aan Wessel van Beerendonk, co-founder Studio RAP en tevens gastheer van de workshopreeks. Studio RAP richt zich volledig op het integreren van robots in de architectuur, van digitaal ontwerpen tot daadwerkelijk maakbaar maken en produceren. Zij hopen binnenkort een primeur te hebben met een 3D-beton-geprinte abri met een zeer grote uitkraging.

 

Boog Trap Busstop
De hoofdrol van de dag was natuurlijk weggelegd voor de drie objecten die waren ontworpen en geproduceerd tijdens de workshops. De Boog Matroesjka prijkte ook achterin de zaal zodat iedereen de intelligente constructie met eigen ogen kon aanschouwen. Frank Huijben (ABT) lichtte het ontwerp toe en hieruit bleek dat de deelnemers veel nieuwe inzichten hebben gekregen in de do’s en don’ts van digitaal ontwerpen en produceren. Ook Rob Korver (Area Architekten) wist enthousiast de Trap Scarpabotics toe te lichten door middel van een video. Paul Berendsen (RHDHV) vertelde vervolgens over het op ‘powerlines’ geinspireerde ontwerp voor een bushalte.


Maurice Nio (NIO Architecten) was de volgende spreker die vertelde hoe ze bij NIO al voor de komst van Grasshopper en dergelijke tools, bezig zijn met parametrisch ontwerpen. Belangrijk is vooral dat de software wordt gebruikt als een instrument om de ontwerper te assisteren. Het mooie van dergelijke parametrische tools is dat het de ontwerper zelfs de mogelijkheid biedt om zijn eigen software te ontwerpen, niet gehinderd door enige restricties.


Hoogleraar Architectural Engineering aan de TU Delft, Thijs Asselbergs, liet vervolgens een scala aan studentenprojecten zien waar duidelijk uit blijkt dat er veel studenten zijn die zich volop verdiepen in het proces van ontwerp naar realisatie en businessmodel. Ook ontving hij het eerste exemplaar van het boek: Digitaal Vakmanschap in de Architectuur. 

 

Hierna was de beurt aan Salomé Galjaard (Arup) om de aanwezigen bij te praten over de stand van zaken omtrent additive manufacturing in metaal. Arup heeft een stalen verbindingsknoop ontwikkeld die meer dan de helft kleiner is en toch dezelfde functies kan vervullen – wat natuurlijk een grote gewichtsbesparing oplevert.


Oprichter TheNewMakers, Pieter Stoutjesdijk, bracht hierna zijn visie ter ore over het gepersonaliseerd, geïntegreerd en modulair realiseren van woningen met behulp van een computergestuurde frees. Het eerste voorbeeld van een dergelijk gebouw, wat volledig in elkaar kan worden gezet zonder enige verbindingen, zal na de zomer verrijzen op het terrein van de faculteit Bouwkunde, op een steenworp afstand van de Berlagezalen.

 

Als laatste was het aan Marcel Bilow, hoofd Bucky Lab en docent aan de faculteit Bouwkunde, om iedereen te vertellen over de zin- en onzin van digitale technieken. Alles is tegenwoordig mogelijk, maar dat iets mogelijk is wil nog niet zeggen dat het altijd een goed idee is. Experimenteren met nieuwe technieken is mooi – maar houd altijd in het achterhoofd: use the right tool for the right job!


Joris Burger
Voorzitter BouT 2016 - 2017

 

Aankondiging Congres en boeklancering
Verslag 1 van Wijnand Beemster

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl