Ontvang onze nieuwsbrief:

Winnaar Nationale Staalprijs 2010

Jinso in aanbouw, sept08 Inspectie v Peter Thun, directeur BRS tijdens Booostingprojectbezoek sept08  Tegenlezer Peter Oei

18 oktober 2010: Booosting project Jinso te Amsterdam wint in de categorie Utiliteitsbouw.


De jury - onder voorzitterschap van Hans van Heeswijk - roemde met name de constructie.
"Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions, bijvoorbeeld het dak over het Stadion Feijenoord in Rotterdam. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend. De uitwerking is mooi, met koudgebogen glas en slanke staalprofielen, waarbij de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig is gebruikt. De details zijn met veel aandacht vormgegeven. In een 'agressieve' omgeving tussen stadion, megabioscoop, music-hall en reclameborden blijft dit gebouw moeiteloos overeind. Een overtuigende winnaar in deze categorie door het slimme en integrale ontwerp, waarmee vormgeving, constructie en uitvoering zijn verenigd in een krachtig eindresultaat. Creaties als deze maken een gehele omgeving aantrekkelijker en verfijnder voor het publiek.'

 

opdrachtgever Sojin Holding, Amsterdam
architectuur Architectenbureau Cepezed

constructief ontwerp DHV Bouw en Constructie

uitvoering Bouwteam General Contractors

staalconstructie Meijers Staalbouw+BRS Building Systems

 

Twee jaar geleden zag Booosting de waarde van de integrale samenwerking, de bijzondere constructie en nieuwe materiaaltoepassingen reeds in en organiseerde een projectbezoek. Toenmalig vice-voorzitter Martin Smit deed er kort verslag van. "Dinsdag 9 september 2008 brachten we een bezoek aan het in aanbouw zijnde oriëntaalse restaurant JinSo op het Arenaplein in Amsterdam. Ruim vijftig Booostingleden en andere belangstellenden kregen door de voordrachten van de bij het project betrokken partijen een goed beeld van het project en de technologische uitdagingen daar in. Kenmerkend voor het project is het op grote schaal toegepaste koud gebogen glas.

Peter Thun, directeur van BRS Structural Glazing, ging in op de aspecten die bij de keuze en ontwikkeling van koud gebogen glas naar voren komen. Naast elementen als kosten en energie, kwamen ook de productie en het onderhoud aan de orde.

Gijsbert van der Laan, projectleider bij BRS ging in op de Mockups die zijn gebouwd, het beproevingstraject en de montage ter plekke. Voor dit laatste aspect is een speciale glaszuiginstallatie ontwikkeld die het mogelijk maakt op een snelle en veilige manier de glazen panelen te monteren.

Jan Pesman, architect-directeur bij architectenbureau cepezed lichtte de architectonische overwegingen van het ontwerp en de materialisatie toe. De ontwikkelde technologie gaf hem als ontwerper een aantal vrijheden die resulteerden in het bijzondere ontwerp.

Olaf Jungslager van Bouwteam General Contractors vertelde over de realisatie. Door de methode van ‘management contracting’ is er ook bij dit project een grote betrokkenheid geweest van de toeleveranciers. Bij een gebouw met grensverleggende technologie als JinSo blijkt dit wel haast een voorwaarde te zijn om tot een succesvolle realisatie te komen.


De traditionele tegenlezing werd tenslotte gedaan door Peter Oei, programmadirecteur van Stichting Innovatie Glastuinbouw. Hij trok de ontwikkelingen die we ook bij dit gebouw zien door naar de toekomst en schetste een gebouw als energieleverancier. Bouwen met glas maakt daar een integraal onderdeel van uit.

Dit project laat weer eens zien hoe een intensieve samenwerking tussen actieve Booostingleden kan resulteren in hoogwaardige architectuur met een grensverleggende bouwtechnologie."

 

Meer info over de Nationale Staalbouwprijs 2010 bij Booosting aangeslotene Bouwen met Staal.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl