Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek NewMetropolis: Een nieuwe hoofdstad

Nemo Science Centre - Amsterdam Oosterdok
 Grootste dakterras van Amsterdam

01 april 1997: Sinds 3 Juni is Nederland een nieuwe hoofdstad rijker: newMetropolis. Science & Technology Center, opvolger van het NINT het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek. “Een wereld waarin je zelf het grootste wonder bent”.


Verslag projectbezoek NewMetropolis:
Een nieuwe hoofdstad


Hugo van Bergen (externe betrekkingen newMetropolis) vertaalt bij afwezigheid van de architect Renzo Piano diens uitgangspunten: ‘Nee, het is geen schip’.
‘Ik volg de tunnel, zodanig dat het gebouw er volledig in kan zakken. In het gebouw zijn veel pleinfuncties opgenomen en is de afwerking zo sober mogelijk gehouden om de aandacht niet van de inhoud af te leiden’. In het pand lukt het enigszins het streven naar zoveel mogelijk openheid te realiseren; de volledig koper gepatineerde buitengevel, op de transparante begane grond na, is echter één gesloten façade. Het ontbreken van ‘contact’ met de omgeving van het Amsterdams havengebied maakt dat jong en oud alle aandacht kan vestigen op een veelzijdige interactie met één van de thema’s.


En Van Bergen rapt in supertempo de gekozen zones op:
1. Interacties, de samenleving vormgeven door middel van uitwisseling; 
2. Technologie, gereedschappen maken om de menselijke mogelijkheden uit te breiden;
3. Energie, keuzen maken om de samenleving van brandstof te voorzien;
4. Wetenschap, vragen stellen over de wereld om ons heen;
5. Mens, onderzoek het uniek karakter van de mens.

Mocht ‘kwartetten met video’s’ en ‘pop-up-arts’ u tijdens een bezoek teveel worden en heeft u zin ‘ns wat anders te ‘abstraheren’ maar niet weet waar, schroom dan niet bij één van de vele ‘omgekeerde suppoosten’ te raden te gaan.

Patricia van den Wal, constructeur bij D3BN verbaasd het mannelijk bezoek met een stoer constructieverhaal. De onderbouw rust voor 70% op de Y-tunnel en voor 30% op nieuw geslagen palen. Op het middenstuk van de tunnelrijbanen zijn extra prefabliggers aangebracht. Het gebouw kraagt naar voren en naar de zijden uit, (van 74 naar 62°) de voorpunt is in feite een kegel en het loopt op van twee naar vijf verdiepingen. Het beloopbare, publiek toegankelijke dak, goed voor een picknick of a real midsummer-nightsdream is oplopend en heeft een overspanning van 15m. Het gebouw heeft een kegelvormige stalen constructie waarin holle kokers zijn aangebracht om zoveel mogelijk gewicht en materiaal te besparen. De gevel zit als een vlies om een uit vijf vakwerken bestaand stalen spant heen. Een stijve doos op een aantal kolommen, met enkele kopramen. 440.000kg constructiestaal, 4100m2 koperen gevelbekleding en het grootste deel van het beton in het werk gestort.

De aannemer BAM Amsterdam, vertegenwoordigd door Aart Slot en Michael Venge, licht de korte bouwtijd, toe. Er is veel tijd verloren gegaan aan de overdracht van kennis. Het ontbreken van betrokkenheid bij de voorbereiding had hij heel graag anders gezien. Een haastklus zonder ‘repetitie-effect’. Procesbeheersing en ‘bewust scheef bouwen ‘ blijkt helemaal nog niet zo makkelijk.

Met een rondleiding, een buik vol versnaperingen van één van de vele sponsors van newMetropolis uit bedrijfsleven en overheid en een architectuurhart vol gemengde gevoelens later, keren de 25 AVA’s huiswaarts. Nederland Waterland heeft een nationaal centrum voor wetenschap en technologie.
Een toerist roept verbaasd: ‘Kijk, ze zijn een boot aan het bouwen!’ Maar, nee, het is geen schip. En ook geen piano.

Jolanda Steenhouwer
coördinator Booosting

 

Aankondiging projectbezoek NewMetropolis

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl