Ontvang onze nieuwsbrief:

Booosting ontwikkelt integraal plafond voor industriële toepassing

PIP Basisopbouw
Initiatiefnemer Jouke Post - voorzitter Booosting

12 maart 1997: Verslag van de produktontwikkelingsmeeting van PIP ! Prefab Integraal Plafondafbouwsysteem


Booosting ontwikkelt integraal plafond voor industriële toepassing

Een industrieel te vervaardigen systeem dat ruimte biedt aan een variërende hoeveelheid installaties en zorg draagt voor snelle en flexibele afbouw. Dat was de opdracht die de Booosting productontwikkelingsgroep zichzelf in 1993 stelde, voordat zij begon aan het tekenen van het Prefab Integraal Plafond-afbouwsysteem (PIP). Inmiddels hangt het prototype van dit ‘geïntegreerd plafond’ ter bezichtiging op de faculteit Bouwkunde van de TU in Delft.

Deelnemer aan de productontwikkelingsgroep, Jouke Post (tevens Booostingvoorzitter), zegt enthousiast te zijn over zowel het ontwikkeltraject als het uiteindelijke product. Booostingleden uit verschillende disciplines hebben aan de ontwikkeling van het plafondsysteem bijgedragen. Post: “Dat betekent dat er veel over en weer gecommuniceerd werd en we regelmatig bij elkaar moesten komen om te vergaderen. Om alles te coördineren beschikten we gelukkig over een vasthoudende secretaris, die er voor een belangrijk deel voor heeft gezorgd dat het product ook echt tot stand kwam. Mijn ervaring is dat een dergelijke ‘coördinator’ een voorwaarde is voor innoveren in productontwikkelingsgroepen. Bijna even belangrijk”, zo voegt hij eraan toe, “als werken met teamleden die geloven in het product en bereid zijn om tijd te investeren”.


De PIP-productontwikkelingsgroep beantwoordde aan deze eisen. Het resultaat is een industrieel te vervaardigen plafond dat kapitaalvernietiging kan voorkomen en de afbouwfase zal verkorten. De laatste fase in het bouwproces lijkt in de praktijk namelijk steeds langer te worden. Dit is het gevolg van de toename van het aantal installaties en communicatie-apparatuur die, net als de leidingen, in de afbouw verwerkt moeten worden. De productgroep wilde daarom een flexibel en gestandaardiseerd afbouwsysteem vervaardigen dat ruimte biedt aan verschillende uitrustingsniveaus.


Het ontwikkelde systeem bestaat uit units met standaard afmetingen die zijn opgebouwd uit een stijf raamwerk voorzien van bandrasters. Verder is gedacht aan vaste aansluitingen voor de gevel- en (gang)wandzijde. De plafondunits zijn voorzien van tl-verlichting in stroken en een zogenaamd ‘dashboard’. Dit dashboard kan naar keuze eenvoudig (bijvoorbeeld alleen licht en lucht) of uitgebreid (tot infopanelen en sprinklers toe) worden uitgevoerd, al naar gelang de wensen van de gebruiker.


Naar verwacht kan het PIP-afbouwsysteem de afbouwperiode met een kwart bekorten, terwijl een kostenbesparing van 5% op de gehele bouwsom mogelijk is. De werkzaamheden van de verschillende disciplines die betrokken zijn bij de in te bouwen installaties worden immers op elkaar afgestemd. De units kunnen immers grotendeels fabrieksmatig, dus efficiënter, worden samengesteld. Ook ontstaat er met het PIP-systeem meer duidelijkheid in de besteksfase omdat de afnemer een kant en klaar product bestelt. Tot slot is de montage van de vooraf te fabriceren units veel eenvoudiger, waardoor minder tijd en vakmanschap wordt gevraagd van de monteur.

Frans Oremus
journalist

 

Aankondiging van PIP produktontwikkelingsmeeting

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl