Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Hoogovens: Verhit staal en onderkoelde discussies

Arlette van Poppel

02 oktober 1997: Bril op, oordoppen in, jas aan en de helm er overheen. Optimaal beschermd tegen mogelijke spatten van staal en zink ging een select gezelschap Booosting-leden de Hoogovens-fabrieken in. Om er verhit weer uit te komen, klaar voor een onderkoelde discussie over drie nieuwe ontwikkelingen: het emailledak, het schaaldak van het Nomadisch Paviljoen en Star-Frame.


Verslag Hoogovens
Verhit staal en onderkoelde discussies


Het emailledak is een prille innovatie. Op basis van geëmailleerde staalplaat zijn dakelementen in ontwikkeling, die uitmunten in duurzaamheid en architectonische expressie. Ze passen qua uitstraling zeer goed bij de high-tech look van photovoltaïsche cellen, dus daar kan wel eens een markt ontstaan. Voor het zover is dient Hoogovens een zakenpartner te vinden die kan gaan werken aan de integratie. Want emaille heeft een nadeel: er kan naderhand niet meer schadevrij aan worden gesleuteld. Dus moet er een goede aansluiting worden gevonden met schoorstenen, dakkapellen en noem maar op. Mooi is het emaillestaal zonder twijfel en het biedt vergaande mogelijkheden voor 'versiering' via inprinten van tekst of beeld. Grote vraag voor menig Booosting-lid is echter, of de markt hierop zit te wachten en of de maat- en integratieproblemen ooit goed zijn op te lossen. Voorlopig gaat Arlette van Poppel, bouwkundig geschoold productmanager, ongestoord verder met verkennen, onze suggesties uiteraard in gedachten houdend.

Voor het Nomadisch Paviljoen dat in 1998 in het atrium van het Haagse stadhuis moet komen, heeft rekenmeester Jan Marcus van Hoogovens een bijzonder schaaldak bedacht. Het werd een hyparschaal uit twee lagen profielplaat type SAB 70R/800. Afmetingen van 10 bij 13 meter, met een hoogteverschil van 5 meter. Zo eenvoudig als dit klinkt was het niet om de lichte constructie voldoende stabiliteit mee te geven. Voor een snelle berekening van een dergelijke geometrisch niet-lineaire constructie is de computer onontbeerlijk, hoe stom dat ding volgens Marcus feitelijk ook is. Het leverde mooie plaatjes op van de spanningen in het gekromde dakvlak, met als eindresultaat een lichtgewicht schaaldak zonder stijve rand en met, op slechts drie - bijna willekeurige - plaatsen een ondersteuning. De oplossing bestond mede uit het haaks op elkaar bevestigen van de profielplaten. Kortom, een sterk staaltje denk- en rekenwerk, gepresenteerd door een enthousiaste rekenmeester. Het moet gezegd, dit onderdeel leverde nauwelijks vragen en discussie op. Het was ook best wel moeilijke materie.

Veel gemakkelijker te beoordelen is het derde 'nieuwtje', dat niet echt nieuw is: Star-Frame. Opnieuw wordt getracht om als alternatief voor hout, beton, kalkzandsteen e.d. staal als constructiemateriaal voor woningen te introduceren. Voordeel is het lichte gewicht en de korte bouwtijd, nadeel is - zo vonden enkele bezoekers - dat er geen behoefte aan zou zijn. Discussiestof te over dus, maar Star-Frame directeur Ad Reinen stond sterk in zijn schoenen. Hij kondigde bijvoorbeeld een alliantie aan met een grote woningbouwer. Een dergelijk demonstratieproject is hard nodig, want ook hij vindt de Nederlandse bouwmarkt "zeer, zeer conservatief". Vooralsnog wordt gemikt op vier marktsegmenten: woningcasco's, gevelsluitende elementen, optoppen van flats en lichte bovenbouw voor nieuwe woningen, waarbij de eerste twee de speerpunten vormen. Vooral de gevelsluitende elementen blijken erg populair te worden, aldus Reinen. We gunnen hem voorlopig het voordeel van de twijfel......

Pieter de Mos

journalist

 

Aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl