Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Bedrijfsbezoek De Meeuw Oirschot

   MAX21 nieuw systeem van Neonis voor De Meeuw (bron: DNA|DNA)

18 mei 1999: ‘De cirkel is rond’ introduceert Jouke Post. De Meeuw maakt kantoorruimten met betonnen vloeren en Post’s XX-office heeft een zandvloer. De Meeuw is nog steeds aan het ‘ont-keten’ en wil vooral mooie gevels maken, terwijl Post de voorkeur geeft aan open, technische gevels en juist wil ontsieren. ‘We bijten ons in de eigen staart’.


Verslag bedrijfsbezoek De Meeuw Oirschot

Over ontketen en ontsieren. Over ratio en emotie


Van component naar compositie
Lex Meuldijk, commercieel directeur van De Meeuw vraagt zich steeds af wat ‘de markt’ wil. Hij zou het graag zo hebben als bij een Duits project waarbij de architect een plan maakte, een systeem zocht (want hij wilde niet traditioneel bouwen), De Meeuw vond en samen met hen kwam tot een mooie toepassing met een aparte zonwering. De architect trad ook als bouwbureau op. Hij heeft veel behoefte aan contact met vormgevers, maar stuit steeds op veel weerstand en vormgevingsproblemen. De architect voelt zich nu eenmaal snel beknot in zijn ontwerpvrijheid en zijnsysteem heeft nog steeds een imago-probleem. 

 

Nieuw bouwsysteem van Neonis

Meuldijk: "Oooh, wist de ontwerper nu maar van het nieuwe systeem MAX21 dat Neonis Industrial Design heeft ontwikkeld. Het biedt een keuze uit ruim 500 basiscomponenten waarmee de ontwerper zich kan uitleven. Wist hij maar dat dit nieuwe systeem geschikt is voor alle gevelelementen en is uitgewerkt in vier concepten: traditioneel kantoor, ziekenhuis, school en bedrijfsverzamelgebouw. Het systeem heeft nieuwe maten: binnen de panelen van 3x6m een basis van 60x60cm waarin alle bouwknooppunten zijn opgelost en er gelijkwaardige oplossingen zijn gemaakt voor verschillende functie-onderdelen. Standaard in combinatie met klantspecifieke wensen; van component naar compositie."

Industrieel, Flexibel en Demontabel: IFD
De Meeuw is IFD-voorbeeld no.1. IFD-bouwen heeft alleen kans van slagen als alle bouwpartners vertrouwen in elkaar hebben. De Meeuw heeft dit bereikt door langdurige samenwerking met vaste bouwpartners. Hierdoor wordt op aansturingsniveau veel tijd gewonnen, dit komt een snelle leverantie ten goede. De bouw van een groot project van bijvoorbeeld 6000 m2 duurt slechts een half jaar. IFD-bouwen heeft volgens De Meeuw ongekende mogelijkheden en veel voordelen: minder sloopafval, 80% hergebruik, gunstiger arbeidsomstandigheden en vooral dus een kortere doorlooptijd van het gehele bouwproces.

Nieuwe planontwikkelingen
Henri Verploegh van KPMG Metrum Rotterdam doet een aantal spanningsvelden uit de doeken. Uit hun onderzoek ‘Dynamiek in beleid en samenleving. Veranderende eisen aan planontwikkeling en bouwproces’ blijkt dat er grote verschillen zijn in wensen over de plaats waar gewerkt en gehuisvest wordt. Er is veel leegstand in de bestaande voorraad, maar er zijn ook veel terreinen tijdelijk beschikbaar. Deze kunnen geschikt en rendabel zijn voor de toepassing van tijdelijke huisvesting, voor een periode van bijvoorbeeld vijf tot tien jaar. De Meeuw heeft daar wel oren naar.

De emotie van de pipowagen
Eric Vreedenburgh van Archipel Ontwerpers houdt een ‘ouderwetse’ tegenlezing.Hij vindt dat bij De Meeuw het industrieel bouwen professioneel is doorgevoerd. Toch knaagt er iets bij hem. Het gesloten rationele systeem heeft leven en openheid nodig. Vreedenburgh wil ruis toevoegen om de emotie en ervaring van mensen samen te brengen met de rationele kant van het industriële systeem. Hij daagt ons uit: ‘Hoe kun je een doelgericht industrieel productieproces relateren aan een leefbare omgeving?’.


Er ontstaat eindelijk weer eens een levendige discussie. We citeren: ‘Industrieel verkoopt niet. Mensen houden van ‘pipowagens’ die roepen emoties op, dat doet het systeem niet’. Een ander: ‘Vaste maten zijn de dood in de pot van een architect’. En dan: ‘Met het nieuwe maatsysteem is een nieuwe grammatica ontwikkeld, maar het woordenboek voor de architect ontbreekt.’ Lex Meuldijk snapt er niets van. In zijn onaflaatbare zoektocht naar de ontwerper ventileert hij keer op keer de ontwerpvrijheid van zijn systeem. Hij probeert tot slot nog wat vooroordelen weg te werken, want het systeem is in veel situaties toe te passen. Als de architect anders luistert naar de opdrachtgever en weet wat de gewenste functie is voor het gebouw, valt er bovendien veel geld te besparen voor de opdrachtgever en is het systeem een goed(koop) alternatief voor baksteen.

De Boostingleden ontdekken verrast dat De Meeuw probeert los te komen van vaste regels. Dat er, afhankelijk van beschikbare tijd en financiële middelen, véél meer bijzondere architectonische ingrepen mogelijk zijn in vorm, details en materiaal. We zijn niet voor niks geweest; het kantoor van de toekomst is een boerderij met touchscreens.

Jolanda Steenhouwer

coördinator Booosting

 

Aankondiging bedrijfsbezoek De Meeuw Oirschot 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl