Ontvang onze nieuwsbrief:

Afstudeerproject ‘Verduurzamingsmogelijkheden voor lokale Rabobankkantoren’

13 januari 2010: Duurzaamheid is één van de vier kernwaarden van de Rabobank Groep. Voor lokale Rabobankgebouwen zijn er echter geen bindende richtlijnen op dit gebied. Rabobank Nederland kan lokale banken dus niet verplichten om duurzaam te bouwen; lokale banken kunnen dus op hun eigen manier bouwen, wel of niet duurzaam.


Er is vraag naar een handleiding over duurzaam bouwen die door de lokale banken en adviseurs geraadpleegd kan worden. De doelstelling van dit afstudeeronderzoek is het stimuleren van lokale Rabobanken om duurzamer te bouwen.

Er zijn drie onderzoeksgroepen gevormd en geïnterviewd; lokale Rabobanken, managers van Rabobank Nederland en externe adviseurs. Er blijken verschillende redenen te zijn waarom er juist wel of minder duurzaam wordt gebouwd. Hoge investeringskosten, lange terugverdientijden, tijd- en kennisgebrek en het ontbreken van bindende richtlijnen spelen bij de verschillende groepen, telkens op een andere wijze een belangrijke rol.

Er is een basis gelegd voor het gemaakte handboek. Hierin wordt advies gegeven op het gebied van duurzaam bouwen gericht op de lokale Rabobanken. Aan de hand van (technische) informatie, adviezen en voorbeelden van onder andere Rabobankkantoren zal duidelijk worden wat er allemaal mogelijk is op dit gebied.
Er is gekeken naar de toepassingen in het algemeen. Factoren die van invloed zijn op de prestaties, zoals het type van het product, de verwerkingswijze, de hoeveelheid, de manier van plaatsing, de locatie en het vermogen, worden buiten beschouwing gelaten. Deze factoren verschillen teveel per lokale Rabobank.
De manager van de lokale Rabobank kan naar een gespecialiseerd adviseur gaan. Die kan in zijn berekening de bovengenoemde factoren meenemen waardoor een specifiek advies voor de desbetreffende Rabobank kan worden gegeven.

De verschillende toepassingen op het gebied van duurzaamheid worden in het handboek beoordeeld aan de hand van de drie belangrijke waarden binnen de lokale Rabobanken: economie, ecologie en comfort.
Op basis hiervan is een simpel in te vullen rekenmodel gemaakt waarmee het mogelijk is om één eindoordeel te krijgen in de vorm van een radargrafiek. Het rekenmodel is een prototype dat in de toekomst steeds verder zal worden uitgebreid.

Het rekenmodel en het handboek vormen een aanzet voor een steeds uitgebreider wordend document met bijbehorend toetsingsmodel. Het zal de gebruiker meer kennis over duurzaam bouwen verschaffen en zo zorgen voor een enthousiaste en positieve kijk op duurzaam bouwen.

Ir Christanie Zwijgers, ronchristanie@ziggo.nl
TU/e Bouwkunde, november 2009

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl